На Хмельниччині суд задовільнив апеляцію колишнього керівника КП

Екс-посадовця звинувачували у підробленні документів задля відновлення водопостачання та засудили до двох років обмеження волі

979

Хмельницький апеляційний суд звільнив від покарання колишнього очільника комунального підприємства, якого звинувачували у тому, що він підробив документи для задля відновлення водопостачання селища. Про це повідомляє прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

За попередніми даними, інцидент трапився ще в березні 2017 року. Тоді в. о. директора КП “Добробут”, що в смт Стара Ушиця Кам’янець-Подільського району, підробив відомості, після чого вніс їх до акту закупівлі.

У відомостях вказувалося, що один з місцевих мешканців, який не займався підприємницькою діяльністю, продав комунальному підприємству 9 засувок за шість тисяч гривень. При чому одна тисяча – це ПДВ.

Після цього посадовець склав та підписав касовий ордер та видав його з печаткою. За цим ордером з каси підприємства було видано п’ять тисяч гривень, про що в. о. директора відзвітував бухгалтерії, вказавши, що гроші були витрачені на засувки.

У Кам’янець-Подільському міськрайонному суді чоловіка визнали винним та призначили йому покарання у вигляді обмеження волі на 2 роки, з позбавленням права обіймати відповідні посади на 3 роки, але звільнили від відбування на 2 іспитових роки.

Згодом цей вирок був оскаржений захисницею відповідача. Вона попросила скасувати його та закрити провадження. Свої вимоги сторона захисту аргументувала тим, що у суді не взяли до уваги важливу обставину, а саме – що засувки водонапірної вежі дійсно вийшли з ладу, а на балансі КП інших не було. Тому її підзахисний був змушений піти на такий крок, аби відновити водопостачання.

В той же час сам підсудний теж не визнав своєї провини та зазначив, що тоді через несправність на водонапірній вежі Стара Ушиця залишилася без водопостачання. При цьому коштів на покупку нових засувок просто не було і тому їм пришлося придбати такі самі, але не нові. За словами підсудного, чоловік, який погодився продати ці засувки, не захотів робити це офіційно. Тож він знайшов того, хто оформив покупку на себе, щоб відзвітувати про придбані матеріальні засоби. Отож просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

«Апеляційний суд зазначає, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.366 КК України, відноситься до злочинів невеликої тяжкості, за який найбільш суворим покаранням є обмеження волі на строк до 3 років. З моменту вчинення обвинуваченим злочину якраз минуло 3 роки. Закон передбачає звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, якщо у разі вчинення нею злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у виді обмеження або позбавлення волі, минуло три роки», – роз’яснює пресслужба суду.

Читайте також: На Хмельниччині засудили водія за ДТП, в якому загинула молода дівчина

Тож вирок Хмельницького апеляційного суду постановив, що скарга має бути частково задовільнена, справа закрита через закінчення строку давності, а підсудний має бути звільнений від кримінальної відповідальності.

" " " "