На Хмельниччині вода розмила берег Дністра та вимила звідти безцінні знахідки: археологи в ейфорії

Кам'янецький історик та археолог Ігор Старенький зі студентом Євгенієм Левінзоном назбирали на березі купу цінних експонатів

13857

“22 кілометри  по болоті при високій вологості на холоді. Але винагороджені були знайденим гарним пізньочорноліським горщиком”, – прокоментував  понеділкову подорож берегом Дністра Ігор Старенький на своїй сторінці у Фейсбук.

Інформацію про цю подорож та її  знахідки також розмістив на своїй сторінці Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник, гордо поіменувавши самовіддану пішу подорож Старенького й Левінзона археологічною експедицією.

Звісно, знайдений горщик – справжня перлина того, що відшукали археологи. І не лише через його історичну цінність а ще й тому, що земля рідко віддає науковцям предмети старовини у цілісному вигляді. А тут – такий горщик, що хоч сьогодні пий із нього молоко.

Обстеження зрізу дністровського берега стало можливим через різке обміління річки. Вода впала, і очам сучасників відкрились історичні пласти, здавалось давно та надійно заховані під нашаруваннями століть.

“У ході дослідження обстежено два багатошарових поселення (трипільська, чорноліська, черняхівська культури, давньоруський час та ХVІІІ-ХІХ ст.). Було знайдено чорнолощений черпак пізнього етапу чорноліської культури (ІХ-VІІІ ст. до н.е.), в оздобленні якого прослідковуються впливи фракійського гальштату”, – пишуть в інформаційному повідомленні на сайті  музею.

Читайте також: На Хмельниччині розбили кам’яного ідола та поставили на його місці церковний вівтар

Крім цієї інформації для професіоналів, є ще те, що зрозуміло ширшому колу. Зокрема пишуть, що у зрізі береговоїх лінії також виявлено господарські ями та фрагменти жител ранньозалізного періоду. Так, в одній із ям археологи знайшли обпилений ріг оленя та колекцію посуду, що відноситься до трипільського періоду.

" " " "