На Летичівщині з’явився новий туристичний маршрут

1089

«Від журавля до журавля». У селі Лисогірка, що на Летичівщині, з’явився новий туристичний маршрут. У населеному пункті є дві старовинних криниці. Відстань між ними місцеві пропонують подолати на бричці. Здивують туриста тамтешні сушарні, де виготовляють сухофрукти, щоправда навіть вони не найбільша гордість. Візитівкою звичайного, на перший погляд, подільського села є виноградні плантації, поле лілій та шиншилова ферма.

Село в обіймах лісів. Це про ЛисогіркуМеджибізької громади. Населений пункт з трьох сторін дійсно обіймають ліси. Вони – відпочинок і заробіток для місцевих.

Ще кілька десятків років тому ліси були чи не єдиним заробітком місцевих. Гриби, суниці та інші ягоди люди возили на ринок. Ледь не у кожній господі була своя сушарня, де виготовляли сухофрукти та продавали на експорт. Зараз жвавої торговиці немає, втім у селі знайшли вихід і вирішили заробляти на туризмі. У населеному пункті є дві старовинних криниці з журавлями. Відстань між ними і є туристичний маршрут «Від журавля до журавля».

Головний перевізник у селі – пан Анатолій. Понад 30 років тому чоловік переїхав з міста у Лисогірку.

А ще пан Анатолій знайомить туристів з Лисогіркою. Зі своєю Ластівкою може показати всі околиці.

Саме так три роки тому зробив пан Роман. Чоловік разом з сім’єю перебрався у Лисогірку. Тепер його господа – одна з візитівок села.

У звичайному подільському селі, де на городах звикли садити картоплю та моркву, сім’я Єфіменківвирощує200 сортів винограду. І це не все, чим варто пишатися. З ранньої весни і до пізньої осені господарство потопає у квітах.

50 сортів тюльпанів та понад 30 тисяч самих квітів. Це було навесні. Зараз перехоплює дух від лілій. Їх тут не злічити – понад 50 сортів та 40 тисяч квіток.

Виноградники, квіти та навіть власний ставок – далеко не все, чим може зацікавити туриста сім’я Єфіменків. У своїй господі родина облаштувала справжню шиншилову ферму.

Зараз у родини Єфіменків – 250 шиншил. За ними дивиться вся сім’я, навіть діти. У догляді, до слова, звірки невибагливі.

Шиншил, каже голова родини, продають сім’ями або як домашніх улюбленців, а ще презентують туристам. Дивують Єфіменки нетиповою для села господою з квітами, виноградниками та екзотичним садом. Вони – візитівка Лисогріки. Одні з тих, заради кого туристи можуть їхати у село в обіймах лісів.

 

" " " "