Навіть розігнатись не встиг: енергоблоку №2 ХАЕС обмежили потужність

Диспетчер "Центренерго" призупинив нарощування потужності щойно введеного в експлуатацію після ремонту другого енергоблоку ХАЕС

3046

Не встиг енергоблок № 2 ХАЕС вийти сьогодні вночі із планово-попереджувального ремонту, як йому відразу заборонили виходити на максимальну потужність. Диспетчер АО “Укренерго” обмежив йому потужність на показнику 760 МВт, тобто він працюватиме на три чверті від своїх можливостей. Про це повідомила в публікації на своїй сторінці у “Фейсбук”  медіадиректор асоціації “Український ядерний форум” Ольга Кошарна.

Її  інформацію підтвердили також і в НАЕК “Енергоатом”. А мережею, тим часом, почали розганяти “зраду”. Мовляв, як поєднати той факт, що Україна купує електроенергію в Росії та водночас обмежує в потужності власні електростанції. Втім, коментар, який дав головний диспетчер “Укренерго” Віталій Зайченко під постом Кошарної пояснює ситуацію.

Фахівець пише, що диспетчер призупинив подальше навантаження енергоблоку № 2 на відмітці 760 МВт . “На жаль, не встигли це зробити на рівні потужності 700 МВт”, – пише головний диспетчер.

Читайте також: Хмельницька АЕС: почав працювати другий енергоблок, перший – стоїть майже рік

Він також пише, що імпорт електроенергії вночі вже також обмежують третю добу. Через незвично теплу, як для цієї пори, погоду, Україна не потребує вночі такої кількості електроенергії. Отже, якби потужність енергоблоку ХАЕС не призупинили, то довелось би натомість зупиняти три теплові електростанції. Але це недоцільно робити через те, що в такому випадку, другий енергоблок не зміг би покрити максимальне навантаження, яке виникає в денну пору. Тому доцільніше залишити в робочому стані ТЕС, як більш маневрені, яким потрібно менше часу на скидання та набір навантаження. Атомні ж електростанції найбільш інертні. Вони становлять базову потужність енергосистеми, яка фактично працює зі сталим навантаженням і фактично не бере участі в добових маневрах енергосистеми.

На жаль, сьогодні в Україні денне та нічне споживання електроенергії не збалансовано. До січня 2019 року рівень нічного споживання був вище через те, що підприємства мали право працювати за нічним тарифом. Проте у січні цей тариф для юридичних осіб скасували.

" " " "