Найстабільніша  галузь української економіки отримала ляпас від можновладців. Підсумки тижня .

1197

Здирницький подарунок під ялинку. Наприкінці чи не кожного року українські аграрії влаштовують всеукраїнські страйки. 2017-ий не став виключенням.  Цього разу сільськогосподарники протестували проти  прийняття поправки до податкового кодексу України. За цими змінами агрогосподарствам не буде відшкодуватися 20 % податку на додану вартість при продажі таких сільськогосподарських культур як соя, соняшник та ріпак.  Перевагу у цій поправці матимуть тільки великі зернотрейдери  та ті компанії, котрі виробляють готову продукцію. Цього тижня аграрії із трьох областей, в тому числі  – Хмельницької – влаштували попереджувальну акцію протесту.

Збитки, котрі обчислюються мільярдами. Найстабільніша  галузь української економіки декілька тижнів тому  отримала ляпас від можновладців.  7-го грудня під  час голосування за державний бюджет країни депутати відали свої голоси за поправку Податкового кодексу України, якою скасовується  повернення експортного ПДВ при  продажі олійних та технічних сільськогосподарських культур.

Аби вплинути на рішення верхівки, сільгоспвиробники цього тижня влаштували кілька попереджувальних акцій протесту. В трьох областях фермери перекривали автошляхи. Впевнені –  від рішення Ради постраждають мільйони, а виграють тільки кілька підприємств. Це великі зернотрейдери та монополісти із виробництва готової продукції.

Фермери кажуть – результати змін вже відчули. Навіть попри те, що нововведення почнуть діяти з першого березня наступного року.  Аграрії вже підрахували  – на одній тонні вирощеного збіжжя  в середньому втрачатимуть більше півтори тисячі гривень чистого прибутку.

За словами фермерів, це породить нові схеми тіньових продажів збіжжя і тим самим зменшить надходження до бюджету. Ще постраждають від цього  робітники,  котрі будуть вимушені звільнятися або ж працювати за меншу плату.

Після багатьох звернень аграріїв діалог із владою так і не розпочався. Тому сільгоспвиробники зібралися на аграрне віче у столицю. Парламентарі, які вийшли до людей, кажуть – такі зміни голосувалися не законно та наосліп.

Аграрії вже задумалися чим замінити посіви олійних культур наступного року. А от ріпак, який вже  росте на полях, можуть навіть пустити під оранку, якщо поправку 180 не скасують.

Сільгоспвиробники називають прийняті зміни до податкового законодавства звичайним грабунком українських селян. У профільному міністерстві заявляють – шукають компроміс.  А приводом до ухвалення поправки номер 180 став той факт, що в державному бюджеті просто немає коштів аби повертати ПДВ виробникам.

Фермери ж готові від попереджувальних акцій перейти до більш радикальних дій.

 

" " " "