Не належні умови в гематологічному відділенні Хмельницької обласної лікарні призвели до смерті дитини.

8082

Батьки б’ють на сполох, згідно протоколу важкохворі діти мають лікуватись в Охмандиті. Проте приймати маленьких пацієнтів тамтешні лікарі відмовляються. Скільки дитячих життів коштує бездіяльність влади – дивіться далі.

Обдерті стіни, грибок на стелі, тісні, задушливі палати, один санвузол та одна маніпуляційна на два відділення. В таких умовах лікують онкохворих дітей у Хмельницькій обласній дитячій лікарні. Батько трирічної Мілани Сергій Ренчківський сам переніс декілька операцій та хіміотерапій. Тепер рятує свою доньку. Нещодавно чоловік повернувся із зони АТО. Каже, йому соромно за нашу державу. Адже на Сході хлопці гинуть за краще майбутнє своїх дітей. А тут, на мирній землі, онкохворих малюків влада хоронить заживо.

 У лікарні з маленькою Міланою постійно знаходиться мама. Жінці скоро народжувати. Поряд на лікарняному ліжку лежить онкохворий хлопчик. Якби палати були одномісні, з донькою міг бути пан Сергій. А так родина щодня ризикує здоровям ще на народженої дитини.

Такі діти мають знаходитись в ідеально – стерильних умовах. Проте гематологічне відділення більше схоже на прохідний двір. Воно межує з неврологічним, відтак десятки пацієнтів і відвідувачів щодня ходять його коридором. Від такого сусідства потерпають й діти з неврологічними захворюваннями. Адже через те, що процедури проводять в одній маніпуляцій ній, вони щоденно дихають хіміопрепаратами.

Така картина спостерігається на протязі 12 ти років. Довгий час лікарі та батьки сподівалися, що влада все таки вирішить дану проблему. Терпець увірвався, коли у відділенні помер маленький хлопчик. У дитини був гострий лімфобластний лейкоз. Згідно нормативам такі хворі мають проходити лікування в Охмандиті. Через ситуацію на Сході клініка переповнена дітьми з Луганської та Донецької областей. Тому прийняти маленького Богданчика тамтешні лікарі відмовились.

мельницька область єдина в Україні, де не має повноцінної обласної дитячої лікарні. По всіх медичних закладах нашої держави онкологічне і гематологічне відділення об’єднані в одне. І медики і батьки, неодноразово звертались в департамент охорони здоровя, з проханням зробити такий стаціонар на базі міської лікарні. Проте згідно протоколу це не можливо.

Підтверджують це і в департаменті охорони здоров’я. Кажуть, ситуація й справді критична. Але перенести відділення в інший заклад наразі нереально. 

Раніше надії покладали на зведення нового корпусу. Втім, через нестачу коштів будівництво так і не розпочали. Тож допоки питання повноцінної лікарні вирішується, у департаменті шукають шляхи вирішення даної проблеми вже зараз. 

Крім того, за рахунок переміщення службових кабінетів виділять ще два приміщення під палату та окрему маніпуляційну. Також розглядається питання аби поміняти місцями неврологічне та гематологічне відділення. Цим самим створивши ізольовані умови для хворих гематологічного профілю.

" " " "