Небесна Сотня. Підсумки тижня .

834

Цього тижня українці вшановували полеглих на Майдані та тих, хто віддав життя на сході країни. У Хмельницькому відбувся Марш Героїв, вулицями міста пронесли близько трьох сотень світлин – це загиблі на Майдані та учасники російсько-української війни. Пом’янули  захисників і поблизу пам’ятника  Небесній сотні –  понад три з половиною тисячі витинанок  повісили біля меморіалу.

Довкола меморіалу пам’яті Героям Небесної Сотні – білі витинанки. Тисячі паперових янголів прикрасили вічно зелені туї та кожен закуток. Хмельницький став учасником тихої загальнонаціональної акції «Ангели пам’яті». До пам’ятника Героям Небесної Сотні у власну обідню перерву прийшов і Ігор Олійник. Сьогодні він – радник міського голови. А 5 років тому стояв на Майдані. Каже, сьогодні тут, бо інакше не міг. Серед загиблих – його побратими.

Білі янголи 18 лютого з’явилися у багатьох містах країни. Загальнонаціональна акція триває вже 5 рік поспіль. Цьогоріч вона серйозно розширила свої кордони. Хмельницький вперше став учасником акції.

Цього тижня підготували для хмельничан і тематичну фотовиставку. Більше як сорок світлин про події на Майдані та боротьбу за свободу – сьогодні вже історія. Їх зібрали в одному місці, аби сучасна молодь змогла побачити та почути із перших вуст про те, що відбувалось 5 років тому у Києві.

Загалом близько 50 студентів закладів профтехосвіти завітали на захід, аби почути від очевидців про деталі протистояння. Тоді молоді студенти ризикнули висловити незадоволення діями тогочасної влади і були змушені  ховатися в Михайлівському монастирі від силовиків. Для молоді підготували і тематичний фільм із промовистою назвою – «Весна, що нас змінила».

У День Героїв Небесної  Сотні кращі сини нації дивилися з портретів  на усіх живих. Вони віддали життя за волю та правду.Загалом люди пронесли понад три сотні фотографій, це більше , ніж минулого року.Тут і загиблі на Майдані, і військовослужбовці. Стартував марш Героїв біля Ангела Скорботи, далі  учасники ходи рушили центральними вулицями міста, аби вшанувати подвиг полеглих.

Біля Пам’ятника Небесній Сотні священники помолились за мир та померлих. Очевидці подій згадували страшні події із тремтінням в голосі. Та через 5 років залишилося  більше питань, ніж відповідей.

У Хмельницькому цього тижня  презентували театралізоване дійство «Монологи війни». Участь у ньому взяли  добровольці, волонтери  та актори театру «Дзеркало».  5 монологів, 5 душевних розповідей про війну без прикрас. Зазвичай стримані та не налаштовані на відвертість – цього дня на сцені учасники бойових дій та волонтери згадують про те, що назавжди закарбувалось у пам’яті. Постріли, напади, ночі без сну – така  повсякдення реальність  захисників нашого спокою.

Учасники проекту намагалися донести кожному глядачу – війна досі поряд . Ненависть до ворога та любов до Батьківщини  змушує  бійців  міцніше стискати автомати та без вагань віддавати своє життя. Тому учасники  театралізованого  дійства хочуть , аби про подвиг наших захисників не забували і наступні покоління.

 

 

 

 

 

 

 

" " " "