Незнання законів не звільняє від відповідальності: що робити, аби травневий шашлик не закінчився пожежею

1192

Незабаром – травневі свята. Час пікніків та шашликів з нетерпінням чекає кожен, хто полюбляє вилазки на природу. Зважаючи на сприятливі прогнози синоптиків, сотні краян уже беззаперечно планують, куди податися, аби посмажити шматок м’яса. Про те, в скільки обійдеться «барбекю» ми вже розповідали у попередньому сюжеті. Тим часом поліцейським, рятувальникам, лісівникам та екологам відпочинок лише сниться. Вихідні цивільних, для служб взаємодії – гаряча пора. Вони вже створили робочі групи, котрі патрулюватимуть ліси та лісопаркові зони в краї. Цьогоріч, як ніколи, обіцяють притягувати до відповідальності тих, нехтує правилами пожежної безпеки. Що робити, аби травневий шашлик не закінчився штрафом, чи ще гірше – кримінальною відповідальністю.

Екологи, лісівники, рятувальники та поліцейські на кілька днів стануть ще ближчими до людей, а, точніше до їхнього відпочинку. Травневі свята вони проведуть як всі – у лісах, парках, поблизу річок та озер, правда не за шашликом, а за роботою.

Цьогоріч служби взаємодії обіцяють активніше працювати із громадянами. Бо, кажуть, наші люди часто не розуміють відповідальності перед природою. Нехтують правилами пожежної безпеки, забуваючи, що розведене власноруч невелике вогнище якщо вчасно не загасити – може призвести до масштабної трагедії.

Від початку року на торф’яниках краю вже сталося 19 загорянь. Ліси також горіли – двічі. Аби на цьому й стало, усім охочим посмажити шашлик і якомога ближче до природи, лісівники розповідають як це зробити з головою.

Якщо ж ось цих елементарних порад не дотримуватись – можна понести чималу відповідальність – від штрафу у до 1350 гривень і аж до позбавлення волі.

Насправді, кажуть і екологи, і рятувальники, і поліцейські, і лісівники бажають краянам гарних вихідних – нікого не залякують, а просто попереджають – якщо зустрінете робочу групу під час відпочинку – не поводьтесь зухвало – послухайте і дослухайтесь – бережіть ліс від пожежі, а себе від відповідальності.

 

 

" " " "