«Ні!» забрудненню річки Хомора. Підсумки тижня .

2080

Перекриття дороги та двійко мітингів. Таким чином цього тижня краяни боролись проти забруднення Хомори. Спершу активісти місцевого осередку ГО «Автоєвросила», а потім понінківчани влаштували протестні акції, щоб привернути увагу влади до проблем екології. Не повірите, але мети своєї протестанти досягли. Вже за два дні, після першого мітингу губернатор разом із екологами відвідав причину всіх бід – Понінківську картонно-паперову фабрику. Очільник області зініціював зустріч  із колегами з Житомирщини та керівництвом підприємства, аби зрештою визначитись: що робити, аби не допустити екологічної катастрофи.

19 червня. 11 ранку. Десяток машин із прапорами вже на  майдані. Перед приміщенням адміністрації представники ГО «Автоєвросила» зібралися, аби озвучити своє тверде «Ні!» забрудненню річки Хомора. Кажуть, нещодавно дізналися, водойму активно труїть Понінківська картонно-паперова фабрика. І нехай від проблеми далекі, вирішили провести екологічно спрямовану акцію.

Довго чекати на очільника області водіям євроблях не довелося. За кілька хвилин після старту Вадим Лозовий разом з екологами вже виступали перед мітингувальниками. Представники екоінспекції, до прикладу, повідомили, про проблему знають – не від них, а здавна. Впродовж 2018-го в Понінці провели вже дві перевірки.

Тож, 11 червня процедуру продовжили. Друга перевірка – і знову нічого. Екологи кажуть, усе тому, що власні скиди на виробництві приховують.

Незважаючи на доводи екологів, активісти вимагали закрити підприємство. Це – неприпустимо, підкреслив губернатор, але не значить, що проблему покинуть на самоплин.

Задля цього, каже очільник області, за два дні новостворена робоча група уже працюватиме в Понінці. Власне, вона й вирішуватиме подальшу долю даного питання. Обіцяли – виконали, правда без мітингів не обійшлося. 21 червня. Друга година дня. На Майдані перед Понінківською картонно-паперовою фабрикою – людно. Попри неймовірну спеку, місцеві прийшли під стіни заводу, бо, кажуть, не можуть більше терпіти знущань. Кажуть, їхнє рідне містечко – на грані екологічної катастрофи. Завдяки промисловим скидам, Хомора, до прикладу, перетворилася на помийну яму.

Купатися в Хоморі, кажуть місцеві, можливо, але загрожує наслідками. Власне як і саме життя у Понінці. Бо картонно-паперовий завод забруднює не лише воду.

Пані Олена каже, в результаті викидів у повітря, уся Понінка засипана сажею.

Жінка переконує, саме через заводські скиди захворіла й лікується.

Місцеві кажуть, пані Олена – не єдина в своєму горі. Захворювання дихальної системи серед понінківчан стають звичною справою.

Люди переконують, це – лише перші ластівки бездумної діяльності картонно-паперового заводу. І не розуміють чому питання забруднення екології роками не вирішується. Адже якщо отруйним повітрям дихають тільки вони, воду з Хомори п’ють тисячі жителів Житомирщини.

Аби не допустити подальшого забруднення річки цього ж дня в Понінці провели робочу нараду. Керівництво Житомирщини та Хмельниччини зібралося, аби напрацювати можливі шляхи вирішення проблеми. Ініціатором зустрічі, як і обіцяв, став хмельницький губернатор.

Минулого року подібна міжобласна дискусія вже відбувалася. Правда, із іншим керівником Хмельниччини і іншим директором картонно-паперової фабрики. Останній тоді обіцяв – питання із очисними впродовж 2017-го вирішити. Час минув, а віз і досі там, нарікає губернатор Житомирщини.

Вплинути на керівництво заводу, аби проблеми уникнути, екологи, кажуть, намагались неодноразово. Були перевірки, приписи й штрафи, утім, вони, на жаль, не зупинили полюції. Якщо нове керівництво не виправиться, обіцяють цього разу вживати більш радикальних заходів.

Керівник підприємства, як і його попередник, запевнив – до цього не дійде. Каже, картонно-паперовий завод вже почав виправлятися. Наразі на руках мають проект реконструкції очисних і навіть кошти на його реалізацію – понад 16 мільйонів гривень.

Аби цього разу слова керівника не розійшлися з ділом, підприємство поставили в рамки. 1 жовтня поточного року – крайній строк початку робіт з реконструкції очисних. Що ж стосується забруднення повітря, підприємство зобов’язали вжити належних заходів впродовж поточного року.

" " " "