Хмельниччина приймає старост з усієї України. Підсумки тижня .

1031

Обмін досвідом задля процвітання громад. Хмельниччина цього тижня приймала Всеукраїнський  форум старост. Після успішного впровадження реформи децентралізації, наша область має гарні практики для демонстрації. Тож у програмі були передбачені не лише дискусії, а й виїзд у старостинські округи.

Понад триста учасників  Форуму  із різних куточків країни приймає Хмельниччина.  Для новообраних  старост такий захід –  гарна нагода отримати необхідні уроки для роботи в громаді. До прикладу, Студениківська ОТГ на Київщині створена наприкінці 2017-го року. Староста села Козлів  бере участь  у заході. Каже, приїхав за досвідом.

Навіть із досвідом у місцевому самоврядуванні , теперішні представники громади не завжди знають про свої можливості та відповідальність. А імідж старости формує суспільну думку про успішність реформи.

Загалом понад сотня старост із 20 областей країни завітала на Поділля. Приїхали і представники із сусідньої держави.

За три роки кожна із ОТГ зробила висновки із успіхів та помилок, адже першим завжди нелегко.

Нині на Хмельниччині успішно діє 41 територіальна громада. На останній сесії обласної ради депутати внесли зміни до перспективного плану формування тергромад.

За словами  представника  ГО  «Інститут  громадянського суспільства» Анатолія Ткачука, працюючи з Україною у напрямку запровадження реформи з децентралізації влади, Євросоюз відзначив надзвичайну динаміку та гнучкість місцевого самоврядування.

Захід, організований  в обласному центрі , мав на меті згрупувати знання, набуті в старостинських  округах. Як  каже представник фонду Ганса Зайделя, Німеччина  вітає усі  кроки нашої країни на шляху реформи децентралізації.

Організатори Форуму надрукували декілька тематичних видань, зокрема  і «Настільну книгу старости  ОТГ». які отримали  усі учасники. Підтримку у впровадженні децентралізації  в Україні  здійснює програма  U-LEAD  з Європою, завдяки якій із 26 ЦНАПів ,що почали діяти в країні, 6  відкрито на Хмельниччині.

Як прогнозують експерти, 2018 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування. Саме співпраця із підприємцями у громадах дасть поштовх для розвитку регіонів , каже координатор офісу реформ Іван Лукеря.

В рамках форуму  учасники відвідали 12 старостинських округів у шести громадах області.

" " " "