Нові об’єкти у громадах. Підсумки тижня .

1007

Збудувати новий садок чи провести водогін – у теперішній час  це великі кошти, яких у населених пунктах бракує. Однак  після об’єднання села демонструють –  зароблені гроші  ідуть на потрібні  проекти. До прикладу, у Лисогірці  , що належить до Гуменецької ОТГ, нещодавна збудували новий дошкільний заклад. Село має гарні перспективи  та підростаюче покоління .Населення  тут не меншає, хоча  Камянець-Подільський  приваблює міськими зручностями.

Гуменецька громада – успіший приклад об’єднання.  21 населений пункт став одним цілим  завдяки децентралізації.  При в’їзді в  Лисогірку  ростуть квіти. Люди розуміють свою відповідальність за місце, де мешкають. Відтак, тут часто проводять толоку.

Хоча  Кам’янець-Подільський  і манить міським життям та значна частина жителів залишаються у селі. Через рік після об’єднання  у Лисогірці  побудували гарний садочок на 20 дітей. Тут є усе необхідне для малечі.

Окрім садочка, гарне оснащення отримав і місцевий фельдшерський пункт. Знаходяться вони в одній будівлі у центрі села.

Є у селі  гарний будинок культури, капличка, два магазини. Село розвивається , нещодавно тут облаштували і дитячі майданчики. Зміцнюють інфраструктуру і у Колубаївцях. Понад шість сотень жителів  живуть у населеному пункті. Нещодавно місцевий парк зазнав оновлення – тут з’явились відпочинкові зони.

Місцевий навчальний заклад незабаром отримає відремонтований харчоблок. Поки ж у приміщення ведуться реставраційні роботи. Вистачає дошкільнят і у садочку. Як каже староста,  втілення очікує чимало проектів. Найболючіше  питання – це дороги.

Вже декілька років у населених пунктах краю постало питання нестачі води. Будувати водогони – справа затратна. Проте з об’єднанням села намагаються вирішити цю проблему у декілька  етапів. У серпні 2015 року  на Городоччині  з’явилась  нова громада – Сатанівська. Тут зразу взялися за ремонти доріг, соціальних об’єктів та побудову водогонів. Одну із артезіанських свердлових вибурили у Юринцях.

Експлуатація водогону – справжній подарунок для старшого населення. Бабуся Валентина не натішиться – на подвір’ї  з крану тече вода.

Спад грунтових вод відчули і жителі Іванковець. В 2017 там запустили другу чергу водогону.

Біля водонапірної башти – ще свіжа земля, роботи закінчили недавно, скоро тут з’явиться і  огорожа.

Є у Іванківцях добротний будинок культури, школа, дитячий садочок, який відвідують 26 дітей. Завдяки коштам громади поповнюється і  фонди сільської читальні.

У громадах усвідомлюють – лише разом можна  вирішити проблему. Тому старости разом із жителями обирають проекти для втілення, аби села мали освітлення ,садочки та місця відпочинку.

" " " "