Новий рік за новими правилами – що змінилося у системі шкільної освіти?

728

Мінус 30-ть закладів, обов’язкова вакцинація, нове харчування і жилети безпеки. У новому навчальному році батькам, дітям і педагогам доведеться працювати за новими правилами. Зміни торкнулися і навчального, і управлінського процесу шкіл.

Новий сезон – нові правила. Перше на черзі – оптимізація. Коли болісна, а деколи, навіть, радісна.  На Хмельниччині  закрили 30-ть навчальних закладів. Чиновники від освіти запевняють, пішли на непопулярний крок, аби діти вчилися у кращих умовах.  В деяких громадах звістку про закриття школи не схвалили. Однак, вже є перший випадок, коли малокомплектну школу закрили саме через ініціативу батьків.

Ще одна зміна, яку громадськість сприйняла неоднозначно  –  вимога вакцинації кожного учня. Тут попри ажіотаж, ще жодній дитині без довідки не відмовили у доступі до навчання.

Наступна освітня новинка – скасування шкільної форми. Утім, пояснюють чиновники, дрес-код все ж залишився. Його визначатимуть навчальні заклади індивідуально.

Ще одне нове правило гардеробу для молодших школярів – обов’язкові світловідбивні жилети. Тут, поки що, далі обіцянок справа не рушила.

Зміни у 2019-20 навчальному році торкнуться і шкільного харчування. До прикладу, у Хмельницькому вже взялися впроваджувати сніданки розроблені відомим українським кухарем Євгеном Клопотенком.

А ще, відтепер, школи не будуть управлятися лише державною рукою. До керування і контролю на законодавчому рівні запросили і громадськість. Йдеться про ефективну діяльність батьківських комітетів, пришкільних наглядових рад, опікунських комітетів,благодійників. Вони тепер теж матимуть право голосу.

 

 

 

" " " "