Новий закон «Про соціальні послуги»: чого очікувати?

770

Нова класифікація соціальних послуг та нові підходи до їхньої оплати. З початку наступного року в Україні запрацює новий закон «Про соціальні послуги». Він передбачає чимало нововведень. Це – нові терміни, запровадження реєстру надавачів та отримувачів послуг тощо. До слова, до кола надавачів послуг Закон дозволяє залучати й недержавні організації.

Пані Лариса вже не один рік працює з наркозалежними. В області, каже, таких майже 2 тисячі, щоправда це – офіційна статистика. За неофіційними даними цифра у 10, а то й 15 разів більша.

Раніше, каже пані Лариса, її організацію фінансував Глобальний фонд, втім більше грошей структура не надаватиме. Тож, тепер залишається надія на державу.

Це – не прихмарна надія, а реальна. З початку наступного року громадські організації на ряду з державними установами братимуть участь у тендерах. У такий спосіб держава визначатиме, хто буде надавати соціальні послуги населенню.

А ще з наступного року запроваджується реєстр надавачів та отримувачів послуг. А ось до кола надавачів послуг новий Закон «Про соціальні послуги» дозволяє залучати й недержавні організації. Окрім цього, нормативно-правовий акт вводить чимало нових термінів, зокрема – «базова соціальна послуга».

Новий Закон передбачає чіткий розподіл повноважень. Тобто визначає, що належить до компетенції центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також міст обласного значення та ОТГ. Окрім цього, нормативно-правовий акт запроваджує реєстр надавачів та отримувачів послуг.

Новий закон «Про соціальні послуги» передбачає нову класифікацію соціальних послуг та нові підходи до їхньої оплати, нові терміни та ще чимало змін. Усі вони у комплексі, запевняє законодавець, повинні стати якісним підґрунтям для виконання державою своїх зобов’язань перед громадянами.

" " " "