Об’єднані протестом, або чому українці віддали перевагу шоумену?

1315

Запит на нові обличчя. Результати першого туру довели, Україна – країна несподіванок. 30% за шоумена і лише 16-ть за чинного гаранта. Ми спробували розібратися – чому народ зробив такий несподіваний вибір. Що це – чергова політична криза? Невиправдані надії?  Зміни у свідомості електорату?  Чи  об’єднання протестом?

Результати виборів в Україні стали топовою темою  світових ЗМІ. «Дойче Велле» успіх  Зеленського назвала «прогнозованою сенсацією».

Ізрайлівські ЗМІ намагалися простежити національність шоу-мена – кандидата. А заокеанське видання  The Wall Street Journal  – назвало лідера перегонів  «українським демократичним актором».

Тим часом «комік» Зеленський вимагає вибачень за бруд під час виборчої кампанії і намагається змінити усталені традиції …

А президент Порошенко натякає на проросійську орієнтацію конкурента і закликає звернути увагу на закони…

Ми спробували зрозуміти – чому українці зробили такий прогнозовано сенсаційний вибір. Політолог Сергій Бондаренко каже, високий рейтинг Зеленського це – скоріше форма протесту українців проти діяльності чинної влади.

Тим часом політолог Микола Кабачинський пов’язує результати виборів не лише із протестом, а і з  тим, що люди цього разу не «клюнули» на стандартні передвиборчі обіцянки старої політичної гвардії, а ще – молодь нарешті стала активнішою.

Стосовно не виконаних обіцянок чинного Президента, політологи відзначають, дійсно – вони були, утім і зроблено було не мало.

Водночас на фоні політиків старої гвардії новий «слуга народу» дійсно повстає у виграшному світлі, – зазначають експерти.

Результати першого туру виявили ще одну тенденцію – громадяни стали менше реагувати на спроби маніпуляції суспільною свідомістю. Йдеться про залучення адміністративного ресурсу у передвиборчій гонці. До слова, громадянська мережа ОПОРА масово фіксувала такі випадки по усій Україні.

Попри досить великий іміджевий, досвідний, політичний і електоральний розрив між кандидатами, політологи  спрогнозувати переможця другого  туру  не беруться.

Обидва експерти схиляються до думки, що хто б не переміг у другому турі, результати першого мають стати  і для старих, і для нових політичних облич  серйозною засторогою.  Волевиявлення показало, що українці більше не хочуть жити як у прислів’ї  про  владу, що змінюється, а от її методи лишаються тими ж.

 

 

 

 

" " " "