Обласний семінар у лісі – лісники та освітяни говорили про роботу шкільних лісництв.

959

Берегти ліс та виховувати підростаючу зміну. Саме на це розрахована діяльність шкільних лісництв. В області їх діє 45, серед них – і зразкове Пліщинське.Там діти з педагогами  не лише  доглядають зелені угіддя , а й стають на допомогу лісникам.

14-тирічна Єлизавета одягла зелену форму. Вже півтора року дівчина займається у шкільному лісництві. Своїм заняттям задоволена – таким чином прагне захищати насадження від людей, що  нищать природу.

Вже 12-ий рік при Пліщинському навчальному закладі  діє  шкільне лісництво. Тут займається понад 6 десятків  дітей, кожен з учнів доглядає дендропарк , що розкинувся на більш ніж 2 гектарах. Лісництво є дипломантом всеукраїнських та міжнародних конкурсів, рідкісні саджанці для школярів надає Шепетівський лісгосп. Звертаються до вартових лісу і студенти, адже чимало із учнів в майбутньому себе бачать саме трудівниками лісгоспу.

Нещодавно програму для роботи гуртка  юних лісівників , автором якого є Микола Зведенюк , затвердили на державному рівні. Керівник шкільного лісництва запевняє – за роки занять десятки школярів стали берегти ліс та привчати до цього оточуючих.

Саме поговорити про шляхи розвитку шкільних лісництв взялися на обласному семінарі-практикумі. Захід відбувся серед  природи , на базі шкільних лісництв. Їх в області налічується  45, 36 з них функціонують під егідою обласного управління лісового та мисливського господарства. Спільно лісівники та школярі провели десятки спільних акцій, що прививають любов до лісу цілим поколінням.

Ще одним майданчиком для  впровадження освітянських проектів в екосистемах є  Національний парк  «Мале Полісся». Розташувався він у Славутському районі, тут діє еколого-просвітницький туристичний маршрут  у майже 4 кілометри.

Такі мальовничі пейзажі дають можливість наочно оцінити лісовий потенціал нашої області, а ще залучати молоде покоління до захисту дерев.

Як запевнив  керівник натуралістичного центру, вже найближчим часом шкільні лісництва можуть запрацювати у Білогірському та Старосинявському районі.  Поки ж діючі гуртки дають гарні результати.

Шкільні лісництва – гарний старт для майбутніх вартових лісу. Близько 15 відсотків колишніх гуртківців з радістю ідуть на державну службу у лісництво за покликанням.

" " " "