Особливості сільського голосування  – чи підуть селяни голосувати, якщо виборча дільниця в сусідньому селі?

882

Особливості сільського голосування. Для забезпечення права виборців  в Хмельницькій області працює понад 1,5 тисячі виборчих дільниць. ДВК переважно розташовані в школах, садочках, клубах, бібліотеках і сільрадах. Усе для того, аби громадянам було зручно виконати свій громадянський обов’язок. Однак, як виявилося, далеко не усі населенні пункти області мають виборчу дільницю.  Відтак, селянам часто-густо доводиться долати кілометри відстані, аби проголосувати.  Чи вплине «віддалений доступ» на активність сільської громади?

Ми застали пані Віру за прибиранням подвір’я. Жінка не очікувала зустріти в Івашківцях журналістів. Каже, в її віці дістатися до виборчої дільниці – справа не легка. Однак, попри це, голосування не пропускає.  Коли пішки, коли велосипедом, а коли і рейсовим автобусом усі гуртом прямують на дільницю.

Тим часом власник місцевого магазину каже, без власного авто жителям Івашківців важкувато дістатися до цивілізації.

Життя у Скібнево  – тихе і спокійне. Селяни пораються на городі. Тут теж, як і в  Івашківцях, дістатися до виборчої дільниці можливо або рейсовим автобусом, або пішки, або голосувати вдома.

Тим часом на виборчій дільниці в Райківцях готуються до голосування. На місці чергує секретарка – ДВК Наталія Кулеша.

Цього року вибори будуть особливі, кажуть на дільниці. Через карантин в день голосування тут будуть не лишень стежити за законністю виборчого процесу, а й забезпечувати епідбезпеку.

А от у сусідніх Гелетинцях виборча дільниця виявилася зачиненою.

Територіально село неменше за Райківці. Колись тут жило близько 3-х тисяч людей. Нині – ледь півтисячі.

А ті, хто лишився, наснаги і бадьорості не втрачають. Пані Зіна живе за два кілометри до дільниці, однак свій громадянський обов’язок виконує щоразу.

Попри розбиті дороги, віддаленість виборчих дільниць, коронавірус в усіх чотирьох селах, де ми були,  ми не зустріли жодної люди, яка б сказала, що не піде голосувати 25 жовтня.

" " " "