Отруйний та небезпечний. У Хмельницькому борються із борщівником.

1755

Колись вважали, що ця рослина підніме сільське господарство, нині ж її косять, викопують з коренем та всіляко позбуваються. Мова йде про борщівник. Ця рослина, схожа на великий кріп, з гарними білими  квітами може вкласти у лікарняне ліжко будь-яку людину. Борщівник настільки небезпечний, що для того, аби отримати опіки, не обов’язково до нього торкатись. Ми дізнались – що робити при опіках від борщівника та як із ним борються у місті.

Той, хто чув про таку підступну рослину як борщівник, яка у час цвітіння нагадує гігантський кріп, — оминає її десятою дорогою. А хто ж не чув — може добряче від неї постраждати, адже сік борщівника позбавляє людину захисту від ультрафіолету, що дає дуже сильні опіки на сонці.

Тобто досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце — і опік гарантований. Підступність борщівника в тому, що, на відміну від кропиви, яка жалить одразу, реакція в результаті опіку проявляється через кілька годин або й днів. Спочатку шкіра червоніє, потім виникають біль, набряк. З’являються пухирі, наповнені прозорою рідиною. Вони можуть збільшуватися кілька днів, захоплюючи все нові ділянки шкіри. Опіки, отримані від цієї рослини, глибокі, заживають повільно, залишаючи темні пігментні плями. При ураженні великої ділянки тіла людину морозить, нудить, підвищується температура. Борщівник Сосновського викликає й алергічні реакції. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

У Хмельницькому вже розпочали боротьбу із небезпечною рослиною. В міському управлінні ЖКГ кажуть, борщівник  вже покосили на вулицях Старокостянтинівське шосе, Волочиська, Північна, Болохівська, Сільськогосподарська, біля супермаркету “Таврія” та на Проскурівській поблизу залізничної колії. Всього борщівник коситимуть 3-4 рази до кінця літа, оскільки рослина має здатність квітнути кілька разів протягом року. І саме у цей період трава вважається найнебезпечнішою.

У місті борщівник знищують, а от у лісах та парках він виростає до 3-6 метрів заввишки. Лікарі кажуть, що обпектися можна не тільки, якщо взяти рослину в руки. Небезпечним є пилок, який через дихальні шляхи або слизову очей може потрапити до організму. Зашкодити може навіть роса на траві біля рослини. В разі контакту з борщівником лікарі радять місце опіку ретельно промити водою або промокнути серветкою, уражені місця прикрити від сонячних променів. І обов’язково звернутись до лікаря.

" " " "