Пенсійна реформа чекає на голосування . Підсумки тижня .

2360

Як тільки парламент повернеться з канікул, одним із найважливіших питань порядку денного стане пенсійна реформа. В першому читанні за зміни до пенсійного законодавства нардепи вже проголосували, тепер внесуть правки й голосуватимуть вдруге. Втім, вже нині йдеться про підвищення пенсійного забезпечення для більшої частини пенсіонерів. І люди чекають на збільшення державних виплат, адже частина людей у краї отримує лише по дев’ятсот сорок дев’ять гривень на місяць. Таких по всій країні майже півмільйона. Як прожити на щоденні тридцять гривень – в голові просто не вкладається….

Чотириста сім тисяч жителів нині отримують пенсію тільки на Хмельниччині. Щоправда кількість пенсіонерів щороку зменшується, констатують у Пенсійному фонді.

А все тому, що помирають подоляни так і не дочекавшись пенсій. Середня ж сума пенсійних виплат в краї становить одну тисячу сімсот вісімнадцять гривень. Та середньостатистичне число, як відомо, дуже відносне поняття. Максимально в краї отримують колишні нардепи – по більш як п’ятнадцять тисяч, а мінімальна пенсія – лише дев’ятсот сорок дев’ять гривень.

Втім, як нині нараховуються пенсії, самотужки розібратися може бути надто складно. До уваги беруть стаж та заробітну плату. Спочатку вираховують коефіцієнт зарплатні.

З першого жовтня порядок призначення пенсій особливо не зміниться. Щоправда їх осучаснять. Іншими словами – підвищать суму виплат для майже половини усіх нинішніх пенсіонерів.

Крім того, передбачають щорічну індексацію згідно зі зміною середньої зарплати та інфляції. Втім, подоляни на підвищення не особливо сподіваються.  На пенсійну реформу –надій не покладають.

Нардепи ж збираються підвищувати не пенсійний вік, а трудовий стаж, необхідний для виходу на пенсію що теоретично може не залежати від віку. Та це, лише, теоретично. Люди ж, на відміну від нардепів тверезо оцінюють ситуацію із тривалістю життя українців, і з можливістю працевлаштування літньої людини.

Чи дослухаються парламентарі до думок простих українців – дізнаємося восени. Саме на вересень заплановане голосування за пенсійну реформу у другому читанні.

 

" " " "