Перезавантаження Шевченка. Підсумки тижня .

915

Перезавантаження Шевченка.  Місяць тому у Хмельницькій міській раді вирішили змінити концепцію кінотеатру імені Шевченка. Споруда існує вже 77 років. І її зовнішній вигляд вже давно не відповідає реаліям сучасності. Тай саме його призначення вже втратило свою актуальність. Бо в місті функціонує ще два більш зручніших кінотеатри. Вже близько місяця громадська ініціатива «Proprostir» разом з Агенцією розвитку міста працювали над низкою досліджень. Урбаністичний  аналіз та інтернет-опитування показали реальні можливості використання приміщення. Ними і ділилися на зустрічі з громадськістю, яка відбулася 19 жовтня. Отримані рекомендації від присутніх будуть далі використовувати в плануванні приміщення. Головною метою перетворення має бути корисність приміщення як для міста, так і для його мешканців.

Урочисте  відкриття кінотеатру імені Чкалова, сучасна назва якого імені Шевченка, відбулося 1940 року. Тоді ж і пройшов перший кіноперегляд. І одразу ж театр і став окрасою міста, і одним із найкращих в Україні. Кінозал міг вмістити понад 450 відвідувачів за один раз. А через дев’ять років тут облаштували додатковий малий зал. І в 2015 році було закуплено новий 3-Д проектор і вибірковий ремонт. Та проблеми це не вирішило – він став збитковим.

У сучасному стані окраса міста виглядає, без перебільшення, жалюгідно. Частина приміщень взагалі не використовується, а частина здається в оренду.  Та зараз міська влада готова відмовитися від теперішніх орендарів, які розташувалися на першому поверсі будівлі.  Все буде залежати від їхньої гнучкості до нової концепції – розповідає заступник Хмельницького міського голови.

Розробкою нової концепції приміщення займається громадська ініціатива «Proprostir» спільно з Агенцією розвитку міста. За місяць вони встигли зробити певну частину роботи. Здебільшого – це соціологічні дослідження, а також збір інформації про функціональне наповнення будівлі і його прилеглої території.

Також було проведено урбаністичне дослідження. Воно показало скільки кінотеатрів – конкурентів в місті, кількість навчальних закладів, кав’ярень, коворкінгів, гуртків.

Ключовим моментом у розробці майбутньої концепції  стало громадське обговорення. Саме з цього приводу думки хмельничан відіграють важливу роль. Як розповідає директорка Агенції розвитку міста, можна зробити найкрутіший заклад в місті, але якщо туди ніхто не прийде – то який в тому сенс? Головне, аби містяни знову полюбили кінотеатр Шевченка.

Вже днями будуть опубліковані результати громадських обговорень.

Одним із варіантів можливих змін – створити розважальний центр з концертною залою.

Або щось зовсім нове. Наприклад – розпочати показ арт-хаусних стрічок і короткометражок,  створити кімнати для коворкінгу тощо.

У соціальній мережі фейсбук, на сторінці «Кіношевченко», люди активно пропонують свої варіанти.

Та поки ще рано говорити про остаточні рішення. Наступним етапом стане обговорення з скейтхолдерами. Після узгоджень розпочнеться бізнес-стратегування.

Частина коштів на модернізацію будівлі виділятиметься з міського бюджету, а от іншу шукатимуть в можливих спонсорів.

 

" " " "