Другий форум енергоефективності пройшов у Хмельницькому. Підсумки тижня .

1012

Другий форум енергоефективності пройшов у Хмельницькому. Провели його у рамках третіх днів сталої енергії. Так в обласному центрі намагаються залучити до реформування сектору енергетики якнайбільше містян. Ставку роблять переважно на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та керівників бюджетних установ. Аби допомагати їм, у Хмельницькому з’явився Центр енергоефективності. Його відкрили у спеціально відремонтованому приміщенні. Воно одночасно виконуватиме функції, і робочого місця для працівників, і міні музею новітніх енергоефективних технологій. А для школярів провели велоквест. Вісім десятків учнів із різних шкіл обласного центру у парку імені Михайла Чекмана змагалися у вправності керування велосипедом та знаннями  енергозберігальних технологій.

Це – фантастика. Приблизно так ще десять років тому відзивалися про залучення інвестицій у житловий сектор, а саме у термомодернізацію будинків. Нині ж Україна рухається семимильними кроками у цьому напрямку, переконує учасників Хмельницького Другого форуму енергоефективності  спікерка проекту IFC.

Та менш як за десятиліття встигли і реформувати законодавство з енергоефективності, і навчитися створювати енергозберігальні проекти, і залучати інвестиції у модернізацію житлового фонду. Хмельницький – не відстає, хоч фактична робота у цьому напрямку в нас стартувала з початку 2016-го.

Тепер механізм хочуть спростити і залучити до співфінансування крім місцевого, ще й державний бюджет. Активно термомодернізовують і будівлі соціальної сфери, адже ціна на газ для бюджетних установ цьогоріч майже вдвічі вища за вартість для індивідуальних споживачів.

Крім того почали встановлювати індивідуальні теплові пункти: у чотирьох дитсадках та перинатальному центрі. Енергозберігаючі вікна, утеплена підлога й система рекуперації. До ремонту у цьому приміщенні підійшли із розумом та розрахунком. Тут розміщується новий Центр енергоефективності. Його відкрили у рамках днів сталої енергії, аби співробітники консультували  хмельничан, як конкретно їм заощадити на енергоносіях.

Це просто консультації, а не замовлення послуги, і жодної реклами бути не повинно. Працюватиме центр у будні з 9 до 18 . Сюди можна просто завітати й подивитися на власні очі як працюють енергозберігальні технології. До прикладу, тут встановлена децентралізована система рекуперації.

Тобто, у Центрі енергоефективності можуть детально розказати про всі нюанси енергозберігальних технологій саме для вашої оселі. Міська влада покладає на центр великі сподівання.

До речі, розташована ця інституція у центрі міста на вулиці Кам’янецькій, 54. Там вже готові надавати послуги хмельничанам, при чому безкоштовно. Під час днів сталої енергії і молодь не залишили поза увагою.

Так розподіляють команди велоквесту на стартові позиції. Згідно з планами кожна група має подолати кілька етапів, їх можна пройти, розгадавши загадки заховані по всьому парку.

До прикладу  Анастасія добре знається у будові велосипеда, бо ж вже чотири роки займається велоспортом. Тож не тільки впевнено почувається на двоколісному, а й може полагодити незначні поламки.

Коліжанка Анастасії Дарина каже зазвичай вони катаються на треку та в парку. Часом виїздять на дорогу,тож правила дорожнього руху мусять знати.

Аби діти знали усе це й організувала велоквест міська рада разом з громадською організацією «Критична маса». Остання активно займається пропагуванням двоколісних, як екологічно чистого транспорту. Натомість міськрада переймається енергозберігання, тож як то кажуть – інтереси співпали.

" " " "