Кращі практики створення ОТГ. Підсумки тижня .

1222

Дві громади Хмельниччини розповіли про досягнення. За два роки існування Меджибізька та Летичівська ОТГ  вже показали успіхи із втілення реформи. Проте, перші кроки – не завжди вірні. Тож децентралізаційні одиниці  за час об’єднання демонструють не лише здобутки, а й  те, що не вдалося зробити.

Летичівська ОТГ налічує майже 20 тисяч населення. Два роки після об’єднання – і вже можна робити перші підсумки. Субвенції від держави знайшли своє застосування. Гуртуючись, села отримали шанс на заможне  існування. Так, дошкільний  заклад у селі Суслівці  наповнюється новими вихованцями. Сюди привозять навіть дворічних малюків. Садок має необхідний ресурс для виховання та фінансову підтримку громади.

Як каже староста чотирьох навколишніх сіл, після децентралізації люди відчули переваги , адже гроші ідуть на соціальні об’єкти населених пунктів. Проте основною проблемою тут продовжує залишатися неякісне дорожне покриття, а відтак – і транспортне сполучення.

Навчальний заклад у Суслівцях – один з найкращих у громаді. Тут дбають не лише про спортивний розвиток дітей, а й про сучасне наповнення освітнього процесу. Затишні класи  мають сучасні мультимедійні дошки, потрібну літературу. А урок біології  проходить цікавіше з новим мікроскопом та набором елементів.

З-поміж 90 учнів більше половини – пільгові категорії, що мають право на безкоштовний обід.  Летичівська громада, кажуть у закладі, сприяє тому, аби  школярі мали можливість навчатися у комфортних умовах.

У Летичеві  зараз працює 5 дитсадків. Один з них ще десять років тому закрили, тепер після повноцінного ремонту тут – майже 6 десятків дітлахів.

У Летичівській ОТГ – 9 шкіл. В частині з них залишися лише початкові класи – через малу комплектність. Тож у Летичеві  в 2016 –му створили опорну школу .

Як каже керівник ОТГ, в наступні декілька років змінювати кількість навчальних та дошкільних навчальних закладів в громаді не збираються.

Меджибізька ОТГ – майже  ровесниця Летичівської. За цей час швидкими темпами тут почали  знаходити застосування новим інвестиціям, що надійшли від держави. Спортивна школа села Голосків  виховує молодих чемпіонів. Діти охоче займаються спортом – для тренувань тут є все необхідне.

Система освіти зазнала змін – колишнього РАЙВНО, як такого уже не існує. У педагогів громада забрала господарські функції. Тож де закупити фарбу чи придбати інвентар – відтепер думають в ОТГ. Гроші на ремонт  школи батьки тепер не дають.

В ОТГ визнають – шлях з впровадження децентралізації  тернистий. Тож помилок та непорозумінь вистачає. Проте, більш, як 10-тисячна  громада  готова вчитися та заробляти гроші, адже державний ресурс має властивість закінчуватися.

Не всі громади відчувають відповідальність, яку вони отримали разом з коштами на  впровадження децентралізаційної реформи. Адже для заможного існування населених пунктів мають бути сформовані бюджети розвитку.

Нині у громадах намагаються впоратися з управлінськими функціями, адже навіть десятки  років роботи у місцевому самоврядування не замінюють нового досвіду, що отримали старости та голови ОТГ.

 

" " " "