Перша присяга – перше засідання: стартувала робота тервиборчкомів Хмельниччини

928

Перша присяга – перше засідання. В області запрацювали територіальні виборчі комісії. Два дні тому ЦВК сформувала і затвердила склад тервиборчкомів, що відповідатимуть за місцеві вибори 25 жовтня. Згідно із постанови в області буде працювати 17 ТВК. Юлія Астафурова побувала на складанні присяги і першому засіданні обласної і Хмельницької міської виборчої комісії.

Спершу перекличка, потім присяга. За списком їх має бути 18-ть, однак у зеленій залі міськради зібралося 14 членів Хмельницької міської територіальної виборчої комісії. Цього достатньо для кворуму. Голова ТВК зачитує статті закону про права, обов’язки і повноваження, а потім складає присягу на вірність.

Далі, як в естафеті, слова присяги промовляють усі присутні члени комісії. Процедура стандартна. Після чого – перше установче засідання. У порядку денному 9 організаційних питань – від реєстрації комісії як юрособи до розподілу обов’язків між членами і складання графіку чергувань. Щодо особи голови комісії, то Віталій Швед не новачок у виборчих процесах. Неодноразово брав участь в організації голосувань, як членом, так головою виборчих органів. Нині представляє правлячу політичну силу «Слуга народу».

А це вже перекличка на першому засіданні обласної виборчої комісії. З 18-ти за списком присутні 12-ть членів. Першим присягу складає голова облвиборчкому.

Для Олександра Кравцова це перші вибори у якості голови територіальної виборчої комісії, діяч представлений від політичної партії «Голос» . До цього працював на скандальних президентських виборах 2004 року, що відзначилися масштабними фальсифікаціями і призвели до Помаранчевої революції.

Щодо складу 17-ти територіальних комісії області,  то тут найбільшу квоту щодо очільників виборчкомів отримала провладна сила «Слуга народу» – 9 голів.  Далі 4 керівники має партія «Солідарність жінок України» і три очільника від «Голосу». Тим часом «Європейська солідарність, «Батьківщина» і «Опозиційна платформа – за життя» не отримали жодної керівної квоти. Разом із тим  стало відомо, що Партія «Голос» «відкликатиме» з територіальних виборчих комісій Хмельниччини усіх своїх представників через підозру у подвійній грі.  Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівниця партії «Голос» Кіра Рудик.

Щодо членів 17 територіальних комісій , то тут є  представники незнайомих для Хмельниччини політичних сил таких як «Рідне Закарпаття», «Єдиний Кривий Ріг» і «Блок Дарта Вейдера».

" " " "