Перші дві тисячі гектарів земель у розпорядження отримали чотири тергромади Хмельниччини

930

Землі – громадам. Чотири хмельницьких ОТГ отримали землю у розпорядження. Нині Вовковинецька, Крупецька, Колибаївська та Олешинська об’єднані територіальні громади одержали накази про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність. Вони стали першими на Хмельниччині. Та землі їм дісталися м’яко кажучи – не вищого ґатунку: луги, долини і горби.

Близько восьми сотень гектарів земель сільськогосподарського призначення нині отримала Олешинська ОТГ. Вона – одна із чотирьох у краї. Ці гектари і так знаходять на території тер громади, та відтепер вона зможе ними розпоряджатися. Однак, виявляється, це – досить сумнівний подарунок від держави. Землі громадам дістануться далеко не найліпші.

І, коли під Хмельницьким землі призначення знайдуть, то у Деражнянському районі хвилюються не на жарт, на таку землю інвестора знайти буде непросто. Переконують – спом’янулися надто пізно. Із 12 тис. гектарів, що є в тергромаді, в комунальну власність передають лише 780.

Позитив є, хоча б атовцям видадуть обіцяні державою наділи – до двох гектарів. Решту надаватимуть в оренду, адже сто відсотків від земельного податку йде у казну тергромади. Крім того, частину, за потреби зможуть продати.

Нині отримали землі у користування чотири громади. До кінця місяця до них доєднаються ще три: Гуків, Красилів та Полонне . А до першого грудня  – усі громади краю розпоряджатимуться землею.

Нині ж громади просять провести земельну інвентаризацію.

" " " "