Перші вибори старост, реєстраційна служба та  пожежно-рятувальна частина. Гуменецька ОТГ – одна із найкращих в області.

1793

Перші вибори старост, реєстраційна служба та  пожежно-рятувальна частина. Гуменецька сільська об’єднана тергромада, що у Кам’янець-Подільському районі,  має чим похвалитися. Вона – одна із найкращих в області. До її складу увійшло 21 село і ще кілька хочуть доєднатися, проте зробити цього поки що не можуть  – для входження з інших районів потрібні законодавчі зміни. На території ОТГ проживає понад чотирнадцять тисяч населення і дохід тут на кожну душу другий по величині в краї: по більш як п’ять тисяч гривень.

Це колишнє приміщення пошти, нині тут провели ремонт і повністю переобладнали його під медичні потреби громади. Щоправда поки що меблів, так само, як вивіски «Амбулаторія сімейної медицини» немає.

Сподіваються, що наступного року семеро сімейних лікарів зможуть зайняти вже обладнані для них робочі місця. А от новозбудований дитячий садочок вже працює. Його, до речі, обладнали, за всіма правилами: маленькими унітазами й умивальниками. Всього на капітальні ремонти освітніх закладів тергромади 2016-го витратили 9 мільйонів гривень. 2017-го капремонти продовжили.

І можуть собі це дозволити, адже навилися заробляти. Та й преференції надані державою тер громадам стали у нагоді. Так 60% ПДФО залишається у місцевому бюджеті. А брати податок є з кого: тут працюють великі промислові підприємства.

Попри те, Гуменецька сілька рада має найбільше вилучення до державного бюджету. Тобто тут заробляють. На відміну від інших тергромад, куди держава спрямовує субвенції.

Крім того, експерти відзначають злагоджену роботу зі старостами. Вони – це – фак4тично віддалене місце ЦНАПу – можуть надавати до 90-та % від усіх послуг тергромади. Так тут запровадили систему «батога й пряника». Старости отримують премії за гарну працю, однак можуть одержати й штраф.

Має тергромада і плани на майбутнє до неї хочуть доєднатися ще кілька сільських рад з Чемеровеччини.

" " " "