Перший «ДівчатаФест» провели у Кам’янці-Подільскому

904

«Невидимий батальйон» та «Жіночі обличчя нової історії України». У Кам’янці-Подільському провели перший «ДівчатаФест». Його організувала громадська організація «Подільський центр «Гендерна рада». Він спрямований привернути увагу суспільства на соціальні та політичні проблеми українського жіноцтва. А самим українкам продемонструвати, що все можливо, якщо боротися і відстоювати свої права.

Активні жінки із усієї області зібралися у Кам’янці-Подільському на перший «ДівчатаФест». Почали із відкриття фотовиставки «Жіночі обличчя нової історії України».

Громадська організація активно працює на теренах області вже кілька років поспіль, та проводити фестиваль вирішили аж зараз.

Саме це показано у документальному фільмі «Невидимий батальйон», який побачили учасниці фестивалю. У ньому зібрані історії шести українок, що в різний час воювали на сході України. Представила фільм авторка його ідеї та продюсерка Марія Берлінська.

Основна суть фільму показати безпорадне, з точки зору права,  становище жінки в українській армії, коли снайперку у трудовій записують скажімо прибиральницею. А жінка-доброволиця взагалі залишається без статусу учасниці бойових дій.

Завдячуючи фільму й діяльності цих жінок вдалося розширити перелік армійських посад, які в українському війську може займати жінка – до шістдесяти трьох. Втім, працювати ще є над чим, адже жінки, як половина людства, заслуговують на свою половину можливостей. Тому «ДівчатаФест» ймовірно не останній.

" " " "