Першу в Україні дахову сонячну електростанцію у виші відкрили у Хмельницькому

1344

Не тільки собі, а й на продаж… У Хмельницькому національному університеті відрили сонячну електростанцію. Точніше – одразу три. Сонячні панелі, а їх майже півтисячі, розмістили на двох корпусах вишу та його спортзалі.  Сукупно виробляють електростанції понад 150 кіловат електроенергії. А от коли їх добудують, бо це ще не кінець, видобуток електрики зросте до півмегаватта.

Її потужність вражає. Вже зараз вона виробляє понад півтори сотні кіловатт. Цього вже вистачає на частину потреб університету. Скільки генерують і скільки споживають бачать у спеціально обладнаному приміщенні – у диспетчерському пункті.

На кожному із них розмістили по сто вісімдесят сонячних панелей. Ще сто тридцять дві височіють на даху спорткомплексу. Фактично це – перша черга електростанції. Планують збільшити її потужність більш як утричі.

Та задоволення це не з дешевих, на першу чергу вже витратили чотири із половиною мільйони гривень. Такої електростанції не має жоден виш України.

Крім сонячних панелей, електростанції й диспетчерського пункту облаштували дві лабораторії для студентів.

Та це гарне вкладення грошей. До 20-го року українці платитимуть не менше двох гривень за електрику, а продаючи за зеленим тарифом – можна заробити  по два із половиною євро.

" " " "