Під прицілом – Хмельницьклегпром: податкова та Держпраці обіцяють перевірити підприємство

1153

Під прицілом – Хмельницьклегпром: податкова та Держпраці обіцяють перевірити підприємство. Нагадаємо, цього понеділка під його стінами відбулася акція протесту – ми про неї розповідали. Люди вийшли, бо, переконували, їм не виплатили заробітної плати. Більшість протестуючих зізналося, на підприємстві працювали без оформлення. Зважаючи на це, люди звернулися до відповідних органів із проханням притягнути до відповідальності керівництво Хмельницьклегпрому.

Це – кадри із мітингу, який відбувся у понеділок. Попри дощ та вітер десятки жінок прийшли під стіни Хмельницьклегпрому, бо, як твердили, тут працювали та залишились без зарплати.

Більшість протестувальниць, як твердять, на підприємстві були неофіційно оформлені. Тож, шукати правди пішли до відповідних органів. Іще до мітингу жінки звернулися з заявами в Держпраці та у податкову. І там, і там їх прийняли і вже почали у ситуації розбиратися. В податковій кажуть, наразі в них руки зв’язані. Перевірку планують, утім, здійснити не можуть. На час карантину в Україні діє мораторій. Утім, він – тимчасовий.

Якщо несплата податків підтвердиться, на підприємство чекає штраф. Сума, зважаючи на кількість заявниць, а їх – 24, може бути суттєвою.

У разі підтвердження факту використання праці неоформлених працівників на підприємство може чекати іще один штраф. В держпраці кажуть, за одного нелегала доведеться сплатити 10 мінімальних зарплат. Наразі там готують необхідні документи для проведення перевірки.

Вийти і перевірити підприємство просто так в обласному управлінні Держпраці за законом не можуть. За процедурою – мають подати необхідні документи на Київ. Це вже зробили і чекають погодження. Коли таке надійде – не розголошують, адже інспектування має стати сюрпризом для підприємства.

" " " "