Під пильним оком, або Про ефективність охорони в хмельницьких школах.

1457

 Охорона в школі – плюс чи мінус? Ми впевнені у тому, що більшість батьків, навіть не задумуючись скажуть, що плюс. Родителі без жодних сумнівів щомісяця дістають з гаманців в середньому по 10 гривень і віддають їх заради того, аби їхнє чадо було у безпеці. Усе нібито правильно і логічно. Хоча, як виявилось, тут є одне «але». Приватні охоронники, незважаючи на те, що отримують кошти із батьківської кишені, за дітей жодної відповідальності не несуть. 

 Охоронці в хмельницьких школах – поза законом. Про це заявляють в громадській організації «Батьківська ініціатива у місті Хмельницькому». Нещодавно активісти промоніторили договори, відповідно до яких охоронні фірми надають свої послуги навчальним закладам і виявили нечувану річ.

 У сфері відповідальності найнятих охоронників – не діти, а майно навчального закладу. За його збереження батьки хмельницьких школярів, власне, і розраховуються.

 Послуги охоронних фірм – недешеві – 8 тисяч гривень на місяць. За всі проплати відповідає не школа, а батьківський комітет.

 Хто має із цим боротися, щоправда, незрозуміло. Пані Оксана, до прикладу, нічого проти охорони раніше не мала.

 Наразі ж думка жінки змінилася.

 Платити за охоронника відповідно до законодавства школа не може, адже у штаті в навчальних закладах наявні посади сторожів. За дітей, під час навчального процесу, відповідають вчителі. Навіщо ж тоді охоронники?

 Як працюють приватники в школах ми вирішили перевірити самостійно. Дев’ята тридцять, НВК № 10. Спокійно проходимо повз пост.

 Охоронець за вісім тисяч на місяць відсутній. Йдемо до керівництва навчального закладу. Заступниця із виховної роботи про охорону говорити, ну, зовсім не бажає.

 На щастя, ситуацію пояснив директор навчального закладу.

 Директор школи переконує, охорона в школі – не його забаганка, а бажання самих батьків.

 Громадські активісти певні, батьки мають переглянути своє бажання. І зрозуміти, на території навчального закладу приватники не лише не відповідають за дітей, а й перебувають незаконно. Адже договір, підписаний із ними – нелегітимний.

 Наразі послугами приватних охоронних фірм із 32 навчальних закладів міста користується 15-ть. За що і навіщо платять батьки, кажуть громадські активісти, не розуміють. Адже, певні, з такою охороною дітям аж ніяк не безпечніше.

 

 

" " " "