Підсумки першого пленарного тижня 8-мої сесії Верховної Ради. Підсумки тижня .

978

На молитовний сніданок до Трампа. Кілька десятків нардепів пропустили перший пленарний тиждень восьмої сесії Верховної ради заради чаювання із президентом Сполучених Штатів Америки. Попри відсутність понад півсотні парламентарів Рада працювала згідно з календарним планом. Перше на порядку денному –  питання українсько-польських стосунків. Нардепи прийняли заяву-відповідь на рішення Сенату і Сейму Польщі щодо Волинської трагедії. Українські парламентарі закликали сусідніх колег припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин дипломатичних відносин. Після чого рада продовжила роботу у звичному форматі. Без особливих зауважень парламентарі ухвалили рішення економічної політики та низку соціально-культурних питань.

Продовжити євроінтеграцію, створити нові робочі місця та комфортні умови для ведення бізнесу. Рішення, що дадуть економічний поштовх для розвитку країни  – в пріоритеті роботи парламенту на найближчі півроку. Цього тижня стартувала 8-ма сесія восьмого скликання Верховної Ради, яка триватиме до липня цього року. Народні депутати вже першого пленарного тижня підтримали ряд законотворчих ініціатив економічної, соціальної та культурної політики. Щоправда, кажуть, стратегічного плану роботи у Раді -поки не має.

Народні обранці від Хмельниччини не приховують обурення. Відверто зізнаються, очікували побачити на порядку денному більш значущі для країни законопроекти. Їх у зал засідань не внесли, через відсутність понад півсотні народних депутатів. Більш ніж п’ять десятків парламентарів пропустили перший робочий тиждень восьмої сесії заради молитовного сніданку із Трампом.

У неповному складі, але все ж за графіком нардепи розпочали роботу із розгляду найбільш резонансного питання – українсько-польських стосунків. Нагадаємо, напередодні у Польщі прийняли закон про заборону, так званої «бандерівської ідеології». Згідно цього документу  – Волинську трагедію визнано геноцидом поляків, а 11 липня проголошено Національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами. У Верховній Раді України таке рішення категорично не сприйняли й назвали «політикою подвійних стандартів». У відповідь на це, український парламент закликали сусідніх колег припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії.

Окремі політики певні, у польсько-українському конфлікті  винні обидві сторони. Мовляв, у тому, що так трапилося є і недопрацювання наших дипломатів.

Питання кадрових змін не зникало з поля зору народних обранців впродовж тижня. В парламенті стурбовані повільними темпами призначеннями членів ЦВК, Рахункової палати, аудитора НАБУ, керівника НБУ та низки міністерств.

Уже як за традицією, цього тижня депутати знову вносили зміни до законопроекту про антикорупційний суд. До цього питання парламентарі повертаються чи не щомісяця. Однак, поставити остаточну крапку у ньому – знову не вдалося.

Цього разу документ відправили на доопрацювання через критику Венеціанської комісії та інших зовнішніх партнерів. Більшість парламентарів і таким рішенням категорично не погодилися.

Переймалися нардепи й питаннями простих людей. Цього тижня у раді знову говорили про перерахунок пенсій військовослужбовцям. Парламент очікує конструктивних пропозицій від уряду.

Ще одне питання, розгляд якого теж знову перенесли – передача повноважень на ОТГ щодо розпорядження земельними ресурсами поза межами населених пунктів. В середу у залі засідань було три законопроекти- жоден з яких депутати не підтримали.

Загалом першого пленарного тижня 8-мої сесії було ухвалено 21 рішення. Більшість з яких стосуються соціальної та культурної політики.

" " " "