Тихо-мирно, або «Бартер-сервіс» – комунальний

1620

Півтора роки минуло з тих пір, відколи «Бартер-сервіс» перейшов із приватних рук до комунальних. За цей час ринок якісно змінився. Тут провели світло, почистили водостік, де-не-де підрихтували асфальт…. Підприємці кажуть, працювати стало і приємніше, і дешевше. Ціна за місце, відколи приватник пішов, знизилася вдвічі. Не заперечують, проблем на території залишається чимало.

Події півторарічної давнини пан Олег згадує неохоче. Бо, переконаний, головне – не те, що було, а те, що стало після завершення війни за «Бартер».

Власне за час, відколи ринок перейшов до комунальної власності, тут насправді встигли зробити чимало. На жаль, не всю роботу можна узріти неозброєним оком. Прочистка водостоків, повне відновлення електромереж – не те, що видно, але те, що відчувається.

Платити за те, щоб отримати благо – чи то світло, чи нове приміщення для складу, чи навіть проведення паперової роботи – такої як переоформлення документів на контейнер, не потрібно. Комунальному підприємству люди сплачують тільки за місце і те, удвічі дешевше, аніж було за приватника.

Кошти йдуть не до чиєїсь кишені, а до бюджету міста. Якщо у 2013-му приватний «Бартер-сервіс» перерахував 368 тисяч гривень, то у 2017-му комунальний – один мільйон 400 тисяч. Це лише податку за землю. Загальна сума, відрахувань до міської казни склала 5 з половиною мільйонів гривень. Зважаючи на це, для підприємців було зроблено чимало.

До речі, туалет – одне із тих питань, котре не на жарт турбує ринкарів. Адже той, який функціонує на території «Бартеру» сьогодні – приватна власність. Підприємці кажуть, він – у руках дружини колишнього директора ринку. Тому, за кожні відвідини вбиральні сьогодні доводиться платити. Голова Асоціації Хмельницьких ринків таку ситуацію називає нечуваною. Адже, комунальне благо на  всіх ринках хмельницької толкучки для працівників – безкоштовні. «Бартер» раніше був як виняток. Сьогодні ж, зважаючи на позицію міської влади, умови праці людей покращаться. Каже, їх чують і йдуть назустріч.

Іще одне треба, котре планують цьогоріч для «Бартеру» і не тільки – ремонт вулиці Геологів.

Документи готові, кошти виділені. В Управлінні ЖКГ міста кажуть, приступати до роботи зможуть після вирішення усіх необхідних процедурних питань. А це – десь у травні.

Утім, на це в управлінні не сподіваються, адже розуміють: підприємцям треба заробляти. Тому час роботи будуть коригувати із ними. Сподіваються люди підуть назустріч – і комунальникам, і собі. Адже, з часом тимчасові незручності перетворяться у таке довгоочікуване благо.

 

" " " "