Підвищення не буде – як відреагували хмельницькі вчителі на новину про відтермінування підняття зарплат

794

Підвищення не буде! Уряд призупинив дію постанови “Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників закладів та установ освіти і науки” до 31 грудня 2021 року. А це означає, що заплановане зростання мінімальної зарплати вчителя відкладається щонайменше на рік. Кабмін пояснив, що для підвищення потрібно 50 мільярдів гривень, а їх в бюджеті немає.

Це 2-Ж. Тут навчається 34 дитини. Нині урок із назвою «Я пізнаю світ». Класна керівниця Анна Вадимівна розповідає про явища природи.

Анна Вадимівна – молода вчителька. Педагогічний стаж – три роки. Попри це у класі дисципліна, діти слухняні і активні, а ще дуже люблять свою класну керівницю.

Вчителька каже, від майстерності і професійності вчителя залежить майбутнє, не тільки учня, а й країни. Працювати в умовах перевантаженості класів не просто. Потрібне неабияке уміння, аби втримати увагу. Утім, школа має завжди відповідати високим стандартам і вимогам.

«Плюс» щоденна підготовка до уроків, пошук нових форм і методів, перевірка зошитів і щоденників, робота із батьками, складання планів і звітів. Анна каже, 5-денного робочого тижня не вистачає, тому іноді доводиться працювати і на вихідних.   І за усе це Анна Обертюк отримує приблизно 5 тисяч гривень. Звістку про відміну підвищення зарплати сприйняла із розчаруванням.

Скасування підвищення зарплати найбільше вдарить саме по молодих фахівцях, пояснює директор закладу. Мовляв, досвідчені мають надбавки за стаж, за години, за кваліфікаційні рівні, а от молодь фактично отримує голу ставку. До слова, в найбільшій школі України працює 163 вчителі, чверть з них – то педагоги-початківці.

Директор закладу пояснює,якщо і далі влада не піклуватиметься про молодих вчителів, професія вимре.

Тим часом Кабінет міністрів пояснив, чому скасували довгоочікуване підвищення. Мовляв, необхідних для цього 50-ти мільярдів гривень в держбюджеті немає. Тож до 31 грудня 2021 року ані копійки зверху від держави не буде.

" " " "