В Україні стартувала акція «16 днів проти насильства»

659

Мовчати не можна говорити. В Україні стартувала акція «16 днів проти насильства». Її мета – привернути увагу до насилля у сім’ї. Найчастіше жертвами стають жінки. Саме вони потерпають від домашньої тиранії. Від економічного, фізичного та психологічного знущання страждають і діти. Звільнитися від домашнього насильства важко. Воно як кругова порука, постійно повторюється, втім розтиснути лещата знущань все ж можливо.

На щастя, пані Анастасія ніколи не була жертвою сімейного насильства. У її родині ображати одне одного – зась. А ось роль очевидиці, додає, все ж приміряти довелося.  На власні очі бачила, як від домашньої тиранії потерпає подруга.

Щоразу, розповідає Анастасія, було одне і те ж. Спершу – скандали, бійки, синці, а потім примирення, втім ненадовго. Сценарій, як кругова порука, постійно повторювався. Розтиснути лещата знущань все ж вдалося. Подругу просто забрали з так званої сім’ї. Жінка переїхала в інше місто і сьогодні щаслива, а життя «до» згадує з острахом. Це – історія з гарним фіналом, та ось так буває вкрай рідко.

Найчастіше жертвами насильства стають жінки. Саме вони потерпають від домашньої тиранії. Від економічного, фізичного та психологічного знущання страждають і діти. Звільнитися від домашнього насилля важко. Тим більше, що жертви зазвичай мовчать.

Мовчать, бо залякані. Мовчать, бо залежні. Та ось мовчати, кажуть копи, не можна. Якщо змиритися – насильство не припиниться, навпаки домашня тиранія тільки набиратиме обертів. Тож, потрібно говорити і покарати кривдника.

Якщо у домі прижилося насильство – не можна мовчати і сусідам. У цьому випадку стереотип «чужа сім’я – чужа фортеця» не діє. Не потрібно залишатися осторонь навіть, якщо страждає незнайома людина.

А ще, радять поліцейські, не завадило б опанувати ази самооборони. У рамках акції «16 днів проти насильства» вони навчали хмельничанок захищати себе. Не у всіх випадках, кажуть копи, втім досить часто гідна відсіч може зупинити кривдника. Його, до слова, можна розпізнати відразу. Тиран проявляє себе вже на початках стосунків. Він обмежує спілкування та забирає економічну незалежність. Далі буде ще гірше. Вибратися з кругової поруки важко, втім можливо. Головне – не змиритися і не мовчати.

" " " "