Пів сотні художників у одній виставковій залі. У Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили унікальну виставку “Натхнені Бойчуком”.

1098

Столітнє мистецтво. Для містян та туристів протягом одного року діятиме особлива виставка монументального мистецтва «Натхнені Бойчуком». Михайло Бойчук – художник,  засновник української школи мистецтва «бойчукізм» та представник розстріляного відродження. У його творчості було чимало послідовників, роботи яких увійшли до експозиції.

Усі представлені митці були учнями, або послідовниками видатного художника-монументаліста Михайла Бойчука. Митця було знищено жорстоким тоталітарним режимом у 1937 році. Впродовж десятиліть на його мистецтво була суцільна заборона. Порти усі репресії, тюрми, розстріли його друзі, однодумці та студенти зберегли пам’ять про бойчукістів.

Усі експоновані картини – фонди музею. Ідея показати мистецтво ширшій аудиторії з’явилася після перегляду особистого щоденника художниці Оксани Павленко. Вона одна із небагатьох, кому вдалося вижити у часи розстрілів. На виставці представлено сім ескізів фундаментальної творчості.

Експозиція розвішана таким чином, що переходячи із одного боку виставкової зали до іншого – за кілька кроків встигаєш ознайомитися зі сторічною творчістю бойчукістів. Останню роботю подарувала музею художниця Оксана Мазур.

Виставка діятиме протягом року аби якомога більше містян та туристів змогли насолодитися творчістю бойчукістів.

 

 

" " " "