Поблизу Хмельницької АЕС незаконно видобували пісок, збитки сягнули майже 80 млн грн

601

Пісок видобували упродовж 3 років.  ДБР Хмельниччини підозрює посадових осіб у вчиненні правопорушення, а також правоохоронців, котрі, ймовірно, прикривали злочин.

Про незаконний видобуток гірської породи розповідає Державне бюро розслідувань.

У ДБР зазначають, що було проведено ряд обшуків на родовищі піску поблизу Хмельницької АЕС. Незаконний його видобуток міг в подальшому призвести до виникнення надзвичайних ситуацій радіоактивного характеру.

Наразі ДБР вивчає причетність до злочину посадовців двох приватних компаній, які займаються будівництвом Хмельницької АЕС, а також правоохоронців Хмельниччини, які могли прикривати злочин. Попередньо встановлено, що незаконний видобуток здійснювався упродовж 2018-2021 років у санітарно-захисній та охоронних зонах водойми-охолоджувача Хмельницької атомної електростанції.

ДБР попередньо підрахувало суму збитків, які сягнули 78 мільйонів гривень. Завдані фінансові збитки є суттєвими, проте важливіше те, що протиправна діяльність в подальшому могла створити надзвичайну ситуацію радіоактивного характеру.

Учора, 22 грудня, ДБР провело санкціонований обшук у приміщеннях підозрюваних приватних компаніях. Правоохоронці вилучили:

  • бухгалтерську, податкову та інші фінансову документацію;
  • проєктну документацію щодо розробки та видобування корисних копалин;
  • записи з даними «чорної бухгалтерії».

Попередньо злочин кваліфікували за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  1. зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364);
  2. зловживання повноваженнями (ч. 1 ст. 364-1);
  3. надання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 369);
  4. незаконне видобування корисних копалин (ч. 2 ст. 240).

Правопорушникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Хмельницька обласна прокуратура, оперативний супровід – ДБР.

" " " "