Покинуті напризволяще, або Як держава дбає про інвалідів

1240

Покинутий напризволяще, або Як держава дбає про інвалідів. Про хмельничанина Олексія Скубая ми уже розповідали близько двох місяців тому. Хлопець прикутий до інвалідного візка, тож, близько 7 років практично не виходить на вулицю. Перша причина – відсутність пандуса. Його змайстрували, утім, для пересування на візку він непридатний – зависокий кут ухилу. Минулий наш сюжет якраз і стосувався облаштування нової конструкції. До неї, як ви розумієте, за цей час ніхто навіть не брався. А у хлопця з’явилась іще одна проблема. Обидва його інвалідних крісла зламалися. Каже, неодноразово звертався до органів соціального захисту із проханням їх полагодити, втім, тут – та ж сама ситуація, що із пандусом. Що заважає чиновникам звернути свою увагу на проблеми людини із обмеженими можливостями ?

Свіжим повітрям 29-річний Олексій зазвичай дихає в себе в кімнаті. В квартирі, де мешкає разом із мамою, завжди відкриті вікна. Це, насправді, чи не єдиний спосіб, так би мовити, прогулятися. Іншого в хлопця, прикутого до візка, немає. Мало того, що проживає на 6-му поверсі, в під’їзді немає пандуса. Точніше, він є, утім користуватися ним не можна. Кут ухилу конструкції такий, що хлопець постійно падає.

Хоч й сам звертався до комунальників, в тому числі і за допомогою нашого телеканалу, до пандуса так ніхто і не брався. В управлінні ЖКГ переконували, зробити інший – дорого – коштів на це бюджетом не передбачено. Мати хлопця у розпачі.

Нещодавно до пандуса, а, точніше, його відсутності додалася нова проблема. У хлопця поламалися обидва інвалідні візки. Один із них розлетівся прямісінько на дорозі, ледь не спричинивши трагедії.

Олексій певен, аби порихтувати цей візок багато розуму не потрібно. Переконує, якби міг ходити, з легкістю привів би його до ладу.

Зважаючи на це, Олексій звернувся до органів соціального захисту. Саме вони і забезпечили хлопця колясками. Поломки мали би обслуговувати. Утім, чомусь, від своїх обов’язків відхрещуються.

Хлопець каже, після таких маніпуляцій звернувся до заступниці губернатора Оксани Ситницької. Відповідь отримав від Департаменту соціального захисту – 03.06 візок поремонтовано. Це правда, зізнається, утім тільки наполовину.

Наразі в хлопця проблеми – з двома візками. Пересуватися на одному й на іншому важко навіть по хаті.

У чому ситуація – ми запитали в очільника міського управління соціального захисту. Словян Воронецький пообіцяв – до середи наступного тижня з питанням розібратися.

" " " "