Полонному – 1022 роки . Підсумки тижня .

1291

Гучно та з розмахом. Полонне відзначило 1022-й день народження. Левова частка святкових заходів відбулася на центральній площі міста. Саме там розгорнулася локація народних умільців. До слова, власні роботи представляли не лише полонські майстри, а й митці з сусідніх областей. Кожен зі старостинських округів громади, їх аж десять, хизувався здобутками у культурі, національним вбранням та частував смаколиками тамтешньої кухні. Разом з тим, на день міста Полонська центральна бібліотека отримала тифлостудію «Окуляр», історичний музей – оновлені експозиції, а дитяча художня школа – клас кераміки. На дні міста у Полонному побували і наші журналісти, тож знають як там святкували 1022-й день народження та які ще подарунки отримало серце громади.

Українське вбрання, що милує око, усілякі частування з кожної громади та шкварчання й запах смачного шашлику. Площа перед районною адміністрацією у Полонному перетворилася на атмосферну локацію свята. Саме тут Полонне відзначає свій 1022-й день народження. Народні умільці з самого міста, та й з сусідніх областей показують свої роботи, а старостинські округи вихваляються здобутками у культурі, національним вбранням та пригощають смаколиками тамтешньої кухні. Якщо подивитися далі – унікальний та дуже цінний подарунок на день міста отримала Полонська центральна бібліотека. Там відкрили тифлостудію «Окуляр». До цього, послуги читальні для людей з вадами зору були обмеженими, тепер усе знінилося.

Насправді послуг, які бібліотека надаватиме людям з вадами зору, значно більше. Так, у читальні є дві великі лупи зі світлодіодним підсвічуванням, що дозволять прочитати навіть дрібний шрифт. Разом з тим, у книгарні з’явилася система навігації, знаків та піктограм, що допоможуть зорієнтуватися у самому приміщенні.

Та найбільше полончанам, які мають порушення зору, припали до душі настільні ігри зі спеціальним покриттям. Тепер, каже пан Сергій, можна з друзями змагатися у шахах та доміно.

А ще у бібліотеці є екскурсія експозицією Полонського фарфорового заводу, адаптована для людей з вадами зору. Незабаром у читальні проводитимуть й майстер-класи для дітей, у тому числі з інвалідністю. Без подарунка не залишився й історичний музей. Там представили оновлені, а точніше – нові, експозиції.  Все тому, що донедавна музей ще працював, втім через протікання покрівлі, багато унікальних експонатів втратили. Унікальні експонати, що вже представили після ремонту приміщення, збирали на території усієї Полонської громади. Бражинецький старостинський округ, до прикладу, подарував історичному музею ткацький верстат.

Окрім ткацького верстату, музею подарували старе веретено, ексклюзивні скрині та кілька стародавніх домотканих рушників.

А у Полонській дитячій художній школі почали відновлювати традиції у кераміці. Вони – у кожного полончанина у крові, бо ж ще донедавна тамтешніх керамістів знали не лише Україні, а й у світі.

Окремо групу майбутніх керамістів у школі не набиратимуть, адже керамікою у навчальному закладі будуть займатися усі. Тетянка, до прикладу, вже не дочекається, коли почне ліпити.

Для дитячих занять у закладі вже придбали усе необхідне. Перше і найважливіше – керамічна глина та дві турнетки. Без муфельної печі кераміста практично й не уявити. Тож сертифіковане обладнання до художньої школи також придбали.

Таким чином, клас кераміки став неабияким подарунком тамтешній художці на 30-річний ювілей, а Полонному – на 1022-й день народження., щоправда це не усі сюрпризи, бо ж ввечері полончан з днем міста вітав Арсен Мірзоян.

" " " "