Прогнози на врожай – чи буде Хмельниччина із хлібом

1095

Початок жнив цього року розпочнеться на тиждень пізніше. Як кажуть аграрії, усе – через погодні умови. Через затяжну весну та заморозки частина культур не дозріла. Всупереч скептичним прогнозам,врожай ранніх зернових на Хмельниччині очікують середній. А загалом площі під посіви наша область цьогоріч збільшила.

324 тисячі ранніх зернових та 73 тисячі озимого ріпаку – це площі, де найперше запрацює сільськогосподарська техніка цього року. Офіційно жнива у нашій області ще не почались – про перші врожаї у департаменті розвитку промисловості говорять після одного відсотка обмолочених площ. Та прогнози спеціалістів оптимістичні.

Зазвичай жнива починаються із обмолоту озимого ріпаку, однак через холодну весну цього року хлібороби почали із збору ячменю. До кінця тижня  почнуть  молотити горох, якого  на Хмельниччині посіяно 4 тисячі гектарів. Особливі надії – на кукурудзу.

І це на 80 тисяч більше, ніж у минулому році. Стан посівів ранніх зернових, незважаючи на заморозки та посуху, задовільний. Менше сої, більше соняшника – такі цьогоріч  ставки у подільських хліборобів. А загалом площі під  зернові у нашій області рекордні.

Найбільш популярний продукт під час карантину та виборів – гречка. Займаються  вирощенням цієї культури фермери, бо для холдингів вона  неприбуткова.

Як кажуть у департаменті, таких площ гречки цілком вистачить для потреб нашої області. Тож якщо черга за крупою і буде – то це штучний ажіотаж, а не дефіцит.

" " " "