П’ять із п’ятнадцяти: хмельницькі школи поступово відмовляються від охорони.

827

Хмельницькі школи поступово відмовляються від охорони. Наразі вже 5 закладів розірвало угоди із приватними охоронними фірмами. Громадські активісти кажуть, це – правильний крок. Адже, угоди – нелегітимні. У попередніх випусках новин ми вже розповідали про специфіку підписання охоронних договорів. Їх, зазвичай, візують голови батьківських комітетів, що суперечить вимогам закону. І роблять це, як виявилось, не читаючи, адже в договорах – охорона шкільного майна, а не самих дітей.

Ось ця панянка погодилась говорити на камеру, утім, обличчя й своє ім’я відкривати відмовилася. Жінка – голова батьківського комітету однієї з міських шкіл. Каже, коли дізналася – що підписала з легкої руки директора – просто жахнулася. Тому, від приватних охоронників сама ж і вирішила відмовитись.

Жінка каже, відповідати перед законом за такі забаганки дирекції закладу геть не збирається. Тим паче, що грошей, якими скидаються батьки на проплату послуг із охорони ніколи й не бачила.

Жінка каже, жодних договорів без прочитання більше ніколи підписувати не буде – як би не просив директор, завуч, будь-хто із керівництва школи чи батьків. І іншим радить подібних помилок не робити. Наразі уже 5-ть із 15-ти шкіл, котрі аналогічним чином брали на охорону приватників, угоди анулювали.

Громадські активісти кажуть, сподіваються, це – лише перші ластівки. Аби і решта шкіл припинили правопорушення нещодавно розіслали листи. Адресатами вибрали не директорів, а голів батьківських комітетів. Не приховують, сподіваються на їхню свідомість. Тим паче, що охорону діток можна без жодних проблем узаконити. Для цього лише потрібно створити ГО.

Створення пришкільної ГО дає чимало можливостей для батьків.

Крім того ,це дасть змогу родителям навіть обирати для школи директора.

В «Батьківській ініціативі» кажуть, процедура створення громадської організації не складна. Хто зацікавився – просять до себе. Обіцяють допомогти – не порадою, а практично.

" " " "