Радіодиктант та конкурс мовознавців. Підсумки тижня .

1476

Радіодиктант та конкурс мовознавців. Так вже 18 років поспіль українство світу відзначає день писемності й мови. «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета». Під таким гаслом українці усього світу писали диктант національної єдності 2017. Його традиційно надиктовують по українському радіо. А ще хмельничанам випала честь відкрити 18-ий міжнародний конкурс знавців української мови  імені Петра Яцика. Хмельницький перехопив естафету відкриття змагання вперше. Хоча цей конкурс дуже популярний – за останні роки кількість його учасників сягнула 5 млн людей з-понад 20 країн світу. Чи беруть участь у такому конкурсі нардепи – невідомо, та екзамен на знання державної мови їм таки довелося пройти. Прості питання обранцям поставив Анатолій Вінскевич.

Саме під такою назвою нині писали диктант українці по всьому світові. У НВО №5 міста Хмельницького майже дев’ять сотень учнів рівно о 12:30 всілися за свої парти із ручкою й аркушем паперу аби доєднатися до загальнонаціонального флеш-мобу. Владислав, про хоч нього не знав та важливість зауважує.

Вперше за сімнадцять років, відколи стартував диктантський проект, перевіряє свої знання із української очільник Департаменту освіти та науки міста Хмельницького Роман Миколаїв. Зізнається, йому – вихідцю із російськомовної школи, осягати державну мову, часом непросто.

Так само вперше писати радіодиктант взялася і директорка НВО №5.

Подібні флеш-моби здатні об’єднати українців, бо, якщо не мова, то щоу всіх нас спільне?

Після написання усі, хто хоче може відправити свої тексти до Українського радіо. Там, вже до початку наступного місяця серед надісланих листів відшукають граматично бездоганні. А от переможців Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика визначатимуть   довше. Саме 9-го листопада його офіційно відкрили. Й не деінде, а у Хмельницькому.

Віршем про мову одинадцятикласниця Інна відкриває міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. За попередні п’ять років дівчина здобула значні перемоги на обласному рівні, та до перемоги, хоч і зовсім неба то, та забракло. Цього року братиме участь вже вшосте. Тож добре знає на що першочергово потрібно зауважити.

Конкурс, спрямований на підвищення престижу української мови проводять вже увісімнадцяте. Аби кожне місто змогло отримати честь відкриття цього змагання, право передають, як естафетну паличку. Цьогоріч черга вперше дійшла до Хмельницького.

Конкурс знавців української мови проходить у чотири етапи. Талановитих мовників збирають у всіх навчальних закладах: і в сільських школах, і в національних вишах. Останнім часом кількість охочих взяти у ньому участь сягнула 5 мільйонів учасників з понад 20 країн світу.  Якраз кількість, у цьому випадку – найважливіша, переконані організатори конкурсу, адже це – не олімпіада, а можливість кожному проявити свої мові таланти.

І коли переможців конкурсу мовознавців віднайдуть у середині травня наступного року, то результати іспиту на знання мови у Верховній Раді депутати-мажоритарники від Хмельниччини  склали. Треба було відмінити слово рідні слова – «парламент» і «регламент». Не все, звісно, вдалося ідеально.

Біда із кличним відмінком в українській мові. Жодному із нардепів, він виявився не по зубах. Натомість значення української, як державної, кожен розуміє.

 

" " " "