«Релікваріум» у Хмельницькому. Перша персональна виставка Назара Мартинюка

1241

 

«Релікваріум» у Хмельницькому. Молодий львівський художник Назар Мартинюк представив першу персональну виставку. Складається «Релікваріум» із п’яти різних за формою частин, об’єднаних спільною ідею та візуальним наповненням. Так автор розглядає феномени фетишів, реліквій та тотемів, зокрема й крізь призму їхньої несправжності. Працював над створенням псевдореліквій художник три тижні.

Олія, фталева емаль, банерна тканина… З цих компонентів складаються сучасні реліквії. Щоправда несправжні… Хоча і це відносно. Власне Назар Мартинюк намагається донести релятивізм тотемів, мощів, фетишів – через свої роботи. Адже не сам предмет, а його сприйняття людиною визначає емоційну, а часом релігійну цінність речі.

Сприйняття предмету, його відтворення, та сприйняття відтвореного – три рівні емоційного пізнання розглядає автор у своїх роботах. Каже, намагався не обмежувати політ фантазії глядачів, тому розсусолювати зображене і не хотів. Працює із людським тілом, яке втратило свою вітальність, життєвість.

Ще кілька місяців тому банерна тканина, на якій нині зображені реліквії використовувалася на рекламних щитах. Тепер набула принцові іншого значення. Над перетворенням реклами у реліквію Назар працював майже місяць.

Тим, хто хоче побачити псевдо реліквії у «MASLO»варто поспішати – триватиме виставка всього сімнадцять днів – до 20 жовтня.

 

" " " "