Рейдерство на місцях або як захистити свій бізнес. Підсумки тижня

1001

Позбутися бізнесу за однин день.  Тема рейдерство або самовільного захоплення чужого майна іншими суб’єктами все частіше звучить в ефірах регіональних та центральних телеканалів. Тільки за 2017-тий рік було зафіксовано близько семи сотень випадків рейдерських атак. Аби так само не сталося в нас в обласній державній  адміністрації відбувся круглий стіл за участю влади, громадського об’єднання «Бізнес-Варта», народних депутатів, аграріїв та силовиків.

Миколаївська область, Братський район. Тут знаходиться підприємство «НЕСТ», яке спеціалізується на виробництві олії. Проте в січні 2017-го року нормальна робота компанії зупинилася за один день. А все – через  рейдерське захоплення. Внаслідок підробки документів у єдиному державному реєстрі, старий власник не знаючи того продав завод  іншій особі.

Такі дії є непоодинокими в нашій державі. У  2017-му році рейдерських атак та спроб заволодіння чужим майном було зафіксовано близько семи сотень. Цього тижня в Хмельницькому відбувся круглий стіл аби попередити такі випадки в  нашій області.

Хоча в нас ситуація спокійна, та все ж було зафіксовано кілька випадків рейдерського захоплення. Зокрема, мова йде про аграрний сектор. В літку 2017 за  ініціативи Міністерства юстиції України були створенні атирейдерські штаби по всій території держави.

Рейдерські захоплення часто відбуваються під прикриттям силових відомств, суддів та чорних нотаріусів. Вони за певну винагороду  сприяють злочинному захопленню чужого майна. У цьому переконує, громадська організація «Бізнес-Варта».

Робота та спеціалізація громадського формування  пов’язана із юридичним захистом та супроводом в судах. Справу захопленого підприємства  «НЕСТ» також ведуть юристи «Бізнес-Варти». Їм вже вдалося досягти позитивного вирішення даної справи.

Часто відібрання бізнесу супроводжується стріляниною.  Це події, які були у Миколаївській області. Селяни виступили проти рейдерів, ті відповіли пострілами. Чимало людей постраждало.

Не гребують рейдери нічим. Під їхній приціл може потрапити сировина, техніка та й  загалом підприємство. Боротися із загарбниками силою важко, адже групи складаються із кількох десятків молодиків, переважно – спортивної статури. На території України таких груп налічується близько п’ятдесяти.

Присутні на круглому столі співробітники  Служби Безпеки України запевняють, чималий картбланш діям рейдерів надають державні реєстратори. Зареєструвати або ж змінити власника підприємства можна підписом у зовсім іншому регіоні.

Тому  активісти «Бізнес-Варти» разом із депутатами Верховної ради працюють над врегулюванням  прогалин в законодавстві, якими так часто маніпулюють рейдери. Автором такого нормативно-правового акту є народний депутат України  Сергій Лабазюк.

Учасники зібрання домовилися напрацювати свої пропозиції аби пізніше передати їх на розгляд відповідним структурам.

 

" " " "