Рейтинг тер громад. Хмельницька ОТГ у п’ятірці найзаможніших

1138

Хмельницька ОТГ потрапила у п’ятірку найзаможніших. Вже вкотре Розсошанська сільська об’єднана територіальна громада посіла одне з найвищих місць по Україні з фінансової спроможності. Тут дохід на одного жителя склав понад шість із половиною тисяч гривень на рік. Найменше ж з хмельницьких ОТГ поки що заробляють у Китайгороді – трохи більше, як тисячу сто гривень. У Хмельницькому проаналізували і доходи, і роздутість штатів, і витрати на чиновників.

Хто раніше об’єднався, більше й досвіду набрався. Фактично до такого висновку дійшли фінансисти Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування. Найвищі доходи в утворених ще 2015-го  року ОТГ, й в тих, де кількість жителів понад п’ять тисяч.

Найменший дохід за 2017-ий отримала Китайгородська ОТГ – трохи більше за тисячу сто гривень. Тут, до речі і заробітні плати місцевих чиновників одні з найнижчих – понад вісім тисяч сімсот гривень середньомісячне нарахування.

На це, кажуть є причини.

Та не в чиновниках, виявляється, проблема. Найгірша ситуація – в освітній сфері. Вона подекуди забирає лев’ячу частку бюджету громади. Є й такі, де один учень обходиться в сорок тисяч гривень на рік.

 

" " " "