Рівно рік тому Європарламент проголосував за безвіз для України. Підсумки тижня.

849

Рівно рік тому Європарламент проголосував за безвіз для України. За цей час українці перетнули кордон з країнами Шенгенської зони близько 20 мільйонів разів. З дня прийняття безвізу зріс попит на виготовлення «біометрики». Черги до паспортних столів були нескінченними, а київський поліграфкомбінат не справлявся з видачою закордонних паспортів. Замість обіцяних 20 днів на виготовлення нетермінового документа, людям доводилось чекати по 3-4 місяці.

Рік тому, після прийняття безвізу,  українці масово кинулись за біометричними паспортами. Через це ще з літа минулого року в паспортних столах постійно була тиснява та довжелезні черги.

Та попри всі складнощі за рік безвізу отримати біометричний паспорт виявили бажання 150 тисяч подолян. Трохи змінились і туристичні вподобання хмельничан. Безумовно лідерами серед місць для літнього відпочинку залишаються Єгипет та Туреччина. Та стали цікавитись подоляни і іншими, незвіданими для себе країнами Європи.

Та ще й досі люди нарікають на черги та довгу тривалість виготовлення документів. У міграційній службі кажуть, з часом ситуація покращиться. Адже дбають про нові точки видачі паспортів та закупівлю обладнання для їх виготовлення.

У міграційній службі наголошують – не варто звертатись до послуг посередників. По-перше – вам доведеться заплатити у кілька разів дорожче та й не факт, що ви отримаєте послугу за яку віддасте чималі гроші.

З моменту введення безвізового режиму українці стали рідше звертатися до консульств за візою. Це спростило процедуру і скоротив час очікування рішення від візових офіцерів, якого в деяких випадках раніше доводилося чекати місяцями. Важливу роль у безвізовому режимі відіграє і економія: туристам, які багато подорожують, вигідніше один раз витратитися на біометричний паспорт і їздити по ньому до закінчення терміну дії, ніж кожного разу заздалегідь перед поїздкою платити 60 євро за шенгенську візу. Ще один важливий показник – кількість відмов у перетині кордону ЄС. Їх отримали тільки 0,2% українців. А це свідчить, що наші громадяни добре поінформовані і підготували належний пакет документів.

 

" " " "