У Хмельницькому стартував щорічний конкурс на звання «Почесний громадянин міста». Підсумки тижня.

949

Спортсмени, політики, репресовані, освітяни та  підприємці. У Хмельницькому стартував щорічний конкурс на звання «Почесний громадянин міста».  На розгляд комісії запропонували вісім кандидатур. Це вдвічі більше, ніж минулого року. Діяльність претендентів різноманітна, та кожен зробив невід’ємний вклад у розвиток нашого міста. Кожен бажаючий може долучитися до голосування, яке триватиме до 2 липня. До слова, за роки проведення цього конкурсу звання почесного отримали  п’ятдесят шість людей. Когорту найдостойніших минулого року поповнили Олександр Бойко, Іван Мельник, Кузьма Матвіюк та Ігор Гордійчук.

Щорічний конкурс, який визначає найдостойніших громадян міста за їхні заслуги, стартував.  Цього року на розгляд журі подали 8 кандидатів. Перший – Володимир Антонюк. Він найтитулованіший спортсмен Хмельницької області. Заслужений майстер спорту України, переможець Параолімпійських ігор з футболу у 2004, 2008 та 2016 роках. А в  Лондоні у 2012 році збірна команда України з Володимиром у складі отримала срібні медалі.

Володимира Антонюка неодноразово обирали капітаном збірної України. У його здобутку звання кращого спортсмена Хмельницької області, почесна грамота Кабінету міністрів України, ордени «За заслуги» та «За мужність». Та найголовніше – підняття престижності країни,  розповсюдження інформації між дітьми з інвалідністю та залучення їх до спорту. Нині він проживає у нашому місті і займається активною громадською діяльністю.

Лев Бірюк. Політичний діяч. Засновник Народного Руху України.  Минулого року його кандидатуру також подавали на розгляд журі. Його діяльність визнана держаними орденами «За заслуги», «Знак пошани», а також «Почесною грамотою Верховної ради України». А ще він постійний учасник Революції Гідності у Хмельницькому.

Зіновій Комарницький. Освітянин та політичний діяч за покликанням. Тридцять років працював викладачем математики у Вовковинецькій школі-інтернат. Був репресований. На теренах області очолював обласну управу Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені Героя України Романа Шухевича.  Постійний учасник усі політичних акцій. Великий патріот.  Нажаль, його не стало у 2017 році.

Олександр Лисюк. Також минулого року потрапив до списку претендентів. Вже другий рік поспіль його підлеглі домагаються, щоб саме він отримав нагороду. Його підприємницька діяльність розпочалося ще з 1961 року. І вже через п’ятнадцять років пан Олександр зайняв директорський пост спершу на макаронній фабриці, пізніше – на кондитерській. З 1982 року займається виключно  «Хмельницький обласним пивзаводом».

Юхим Нетяга. Член обласної та міської ради ветеранів України. У місті активно займається військо-патріотичним вихованням молоді. Також видав чотири книги із таким же нахилом: «Непереможний», «Патріот» «В ім’я життя» та «Гіркі верстви». У одинадцять років під час Другої світової війни очолив підпільну групу школярів Ярославської середньої школи.

Андрій Рибцов з позивним «Балу». Усе життя присвятив військовій справі. Молодим здобував освіту у Хмельницькому вищому артилерійському командному училищі. Коли почалася війна не задумуючись рушив на Схід. Під його командуванням було знищено 4 російських ракетних установок «Град», котрі обстрілювали околиці Маріуполя.

Після низки запеклих боїв влітку 2015 року повернувся додому. Вже з підірваним здоров’ям розпочав  активно займався громадською діяльністю. За свої заслуги отримав Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, а також від міської голови відзнаку «Мужність і відвага», щоправда посмертно.

Микола Рязанцев. Ветеран Другої світової війни, письменник та поет.  За життя отримав значну кількість грамот, два ордени Червоної Зірки, медалі за визволення Варшави та взяття Берліну. В останні роки також займався громадською діяльністю. Був ініціатором створення Алеї Слави у Хмельницькому.

Михайло Чайковський. Доктор педагогічних наук, професор. Вже встиг написати понад 140 праць, які присвячені педагогічній роботі з молоддю з особливими потребами. Завдяки його програмі в нашому місті люди із інвалідністю мають змогу отримати вищу освіту. За наполегливу роботу був нагороджений відзнаками «Відмінник освіти України» та грамотою «Петра Могили». Кожного року організовує конференції. Головна тема – інклюзивна освіта, сучасні потреби дітей. Таким чином вдається забезпечити випускників якісною вищою освітою, яка не залежить від фізичних можливостей.

Залишилося три тижні до наступного етапу голосування.

Також усіх небайдужих до історії Хмельницького запрошують долучитися до голосування. Залишити свій відгук про кандидата можна до 2 липня за номером телефону, який Ви бачите на екрані. Дзвінки приймаються з 9 до 17 години, окрім вихідних.

" " " "