Робота зубних техніків у Хмельницькому

2175

Протези, коронки і мости… Якщо ви знаєте, про що мова – вам доводилося мати справу із зубними техніками. Нині, до речі, їхнє професійне свято. Тому наша знімальна група завітала до одного із найкращих стоматологічних центрів Хмельницького. І зробила висновок – робота зубних техніків – далеко не рутина, а творчість, якщо не справжнісіньке мистецтво.

Майже десятиліття, як у професії зубного техніка Роман Каюк. Свій вибір фаху пояснює просто: старший брат ще раніше почав створювати нові зуби людям. Зізнається, це – командна робота – якість протезування так само залежить від стоматолога.

Із кераміки і металокераміки коронки, мости й протези роблять вручну. Кожен зуб – витвір мистецтва. Аби він був природнім, а отже унікальним, потрібно зробити купу горбів і заглибин, намалювати прожилки. Сучасні матеріали дозволяють зробити усмішку клієнта – красивою і натуральною.

Та не у цьому центрі – тут йдуть в ногу із часом. Пан Роман зізнається із металопластиком працював ще десять років тому, коли вчився на зубного техніка.

Зараз цей пристрій вирізає аж двадцять шість зубів. Обійдуться вони клієнтові стоматцентру приблизно у двісті тисяч гривень. Це – новітнє слово у техніці – цифрова стоматологія – тож задоволення не з дешевих. Та штучні зуби із оксиду цирконію у кілька разів міцніші за свої.

Фактично одну партію фрезеруватиме апарат годин із вісім. Та це не кінець. Матеріал на виході надто крихкий – як крейда. Його випалюватимуть у спеціальній печі при температурі 1600 градусів аж сім годин. Тому й процес протезування такий тривалий. А щоб колір підібрати – використовують цілу палітру кольорів – від червоного до синього.

В українців, до прикладу, найрозповсюдженіші ось(00243) ці відтінки зубної емалі: вони трохи жовтуваті, трохи сіруваті, але природні. Голівудська усмішка виглядає ось так. ЇЇ, до речі, теж можуть запропонувати хмельничанам.

 

 

" " " "