РозCORONовані закупівлі – як витрачали лікарні області ковідні гроші?

896

РозCORONовані закупівлі. Громадські активісти з трьох областей оприлюдили результати піврічного дослідження щодо ефективності використання грошей для ковідних закупівель. До прикладу, на Вінниччині лікування одного хворого на коронавірус коштує 72 тисячі гривень, Хмельниччина витрачає на 9 тисяч менше, а от на Тернопільщині цими даними не володіють. Дослідження робилося за фінансової підтримки Європейського союзу і охопило період з березня по липень 2020 року.

35 мільйонів гривень на 40 лікарень – саме стільки грошей з березня по липень витратила Хмельниччина на боротьбу з Ковід 19. Фінансування надходило в основному з НСЗУ, однак долучалися місцеві бюджети і благодійники. Громадські активісти кажуть, це найменша сума в Подільському регіоні. Тернопільщина і Вінниччина отримали втричі більше фінансування.

В рамках проєкту Громадські активісти проаналізували 1119 закупівель, і зробили висновки, що Хмельниччина переважно раціонально витрачала гроші, однак без порушень все ж не обійшлося. Наприклад,  Нетішинська лікарня примудрилася купити найдорожчий в області апарат ШВЛ за 1 мільйон 160 тисяч гривень, це при тому що Славутській вистачило на це 350 тисяч.

Старокостянтинівська ЦРЛ придбала найдорожчі в області рукавиці – за 140 гривень пара, а найдешевші дісталися Славуті за 1 гривню 82 копійки. Тим часом Хмельницька міська лікарня придбала найдорожчі експрес-тести за 434 гривні / штука, це в половину дорожче від середньої ринкової вартості і найбільше з усього Подільського регіону. Тим часом Нетішин одягнув своїх медиків у найдорожчі захисні костюми – по 495 гривень. Зазвичай такі обходяться до 200-т гривень. Однак, найдорожчий гріх ковідних закупівель в області це – укладання договорів з ПДВ, що суперечить вимогам відповідній Постанові Кабміну. А найпоширеніша відсутність публічних звітів щодо закупівель.

Марнотратила не лишень Хмельниччина. Відзначилися і сусідні області. Наприклад, Вінниччина придбала найдорожчі захисні костюми – по 1200 гривень за одиницю, і дезінфікуючий засіб за ціною дорогого алкоголю – 618 гривень за літру. Але найбільше тут витратили на меблі.

Тернопільщина  не стала ощадити  на одноразових масках, вартість однієї – майже 15 гривень, в той час як у сусідів не більше як три гривні. А ще там примудрилися купити найдорожчий в Подільському регіоні ШВЛ за 1млн 300 тисяч грн. Окрім того, у Тернопільському управлінні охорони здоров’я не знають кількості пролікованих людей за час пандемії. Відтак там не знають вартості лікування одного пацієнта. До слова, на Хмельниччині це 63 тисячі гривень, а на Вінниччині  – 72-і тисячі.

Громадські активістки кажуть, проблема не стільки в корупції, скільки в некомпетентності посадових осіб, яківідповідальні за закупівлі «плюс» створення постачальниками штучного ажіотажу на медичний товар. Щодо усіх виявлених порушень громадські активісти проінформували правоохоронні органи. Нині чекають на відповідну реакцію.

" " " "