Розумні регіони: у Хмельницькому говорили про SMART-спеціалізацію територій

1192

Розумні регіони. У Хмельницькому відбулась конференція, присвячена SMART-спеціалізації. Практики з усієї країни розповіли про унікальність своїх територій і поділились досвідом – що треба робити для того, аби заробляти більше, працювати якісніше та ефективно використовувати те, що маєш.

Розумне господарювання або смарт-спеціалізація – запорука успіху кожної території. Знайти свою нішу – важко, утім, реально, переконують організатори заходу.

Красилівщина, до прикладу, має спеціалізуватися на молоці. Принаймні в цьому переконує пані Галина. Півтори роки жінка керує місцевим сільськогосподарським кооперативом.

6 гривень за літр – ціна кооперативу. В районі вона – значно нижча 4 гривні. Пані Галина каже, переплюнути всіх допомогла самоорганізація і спеціалізація. Адже, молоко тут не просто збирають і продають, а і переробляють – варять м’які сири. Це поки. У планах – нарощення потужностей виробництва, а, отже, підвищення ціни на молоко для селян. Знайти своє та заробляти більше організатори конференції, кажуть, може кожен регіон. Хмельницькому радять звернути увагу легку промисловість.

Невеличкі швейні цехи, котрі маємо в обласному центрі – добре, утім – зовсім неефективно. Для того, щоб розвиватися й виходити на світовий рівень потрібні потужності. А, отже, підприємцям радять об’єднуватись. А ще заручатись підтримкою. Один одного, наявних у місті вишів та чиновників. Це – основні складові успішної смарт-спеціалізації. Останню, до речі, слід повністю переформатувати, переконують практики.

Якщо всі елементи «заграють» регіони таки будуть – розумні, успішні, ефективні, а головне – багаті. Головне – бажання і витримка.

 

 

" " " "