Рух «Емаус».

1637

Рух «Емаус» презентували у Хмельницькому. З однойменною книгою до міста завітав Андрій Курков. У творчості автора понад 20 друкованих видань, але ця вважається першим повноцінним українським документальним романом.  Він переповідає історію міжнародної організації «Емаус», заснованою пів століття тому. Тоді бездомні та знедолені знайшли нову модель допомоги собі та іншим. Нині цей рух охоплює 40 країн світу, в тому числі – й Україну.

У Хмельницькому презентували книгу під назвою «Рух Емаус»: Історія Солідарності». Написав її знаний український письменник Андрій Курков. За своє життя автор створив понад двадцять книг та ще більше сценаріїв для художніх та документальних фільмів. Та саме останнє творіння вирізняється поміж інших.  Це невигадана розповідь про людей, які знайшли вихід з бідності.

Перша спільнота Емаус була заснована у 1949 році Абе П’єром. Він закликав до нового типу допомоги людям, які потрапили до складних життєвих обставин. Їх навчають по-новому  жити і працювати. Завдяки цьому люди повертали собі почуття гідності і  підтримували один одного. У спільнотах навчали заробляти кошти для прожиття та допомагати тим, хто цього потребує.

Для створення книги довелося перечитати тисячі сторінок французької, німецької, англійської мовами. Бо в перекладі такої інформації не існує. Рукопис автора став першим українським джерелом історії розвитку руху благодійності, який охоплює сорок країн світу. Послідовники європейської практики «Емаус» існують і у Львові. Поки – це єдине місто в Україні. Засновницею стала Олеся Саноцька. Власне, на її прохання написати про рух і відгукнувся письменник.

 

" " " "