Рятувальники Хмельниччини застерігають не виходити на кригу річок!

1138

Як тільки Південний Буг у центрі Хмельницького вкрився кригою – туди повиходили рибалки, ковзарі та дітлахи у пошуках зимових розваг. Та крижаний покрив на річці поки що нестійкий. Рятувальники не втомлюються попереджати подолян про небезпеку. Так, нині надзвичайники провели рейд та поспілкувались із рибалками. Подробиці у наступному сюжеті.

 

Нарешті дочекались! Любителі зимової риболовлі, катання на ковзанах та хокею вийшли на Південний Буг ледь він вкрився кригою. Та за приємним хобі та розвагами люди часто забувають про власну безпеку.

Як показує досвід, жодна відлига не минає без жертв необережної поведінки на льоду, адже небезпечно виходити на лід в період нестійких температур та під час відлиги. Він стає пористим і слабким, не дивлячись на те, що зберігає достатню товщу. Тому, не рекомендується ходити на водоймища, адже існує реальна загроза провалитися у воду.

Найчастіше ризикують рибалки. Вони часто нехтують правилами безпеки і йдуть на невиправданий ризик, ступаючи на тонкий лід. Тому хмельницькі рятувальник провели рейд та нагадали подолянам про правила поводження на кризі.

За жартами, чоловіки забувають про страшну небезпеку та можливі наслідки необережного поводження на кризі. З початку морозів, на щастя, надзвичайних випадків не було. А от минулої зими через власну необережність загинуло 8 чоловік.

Слід пам’ятати, що лід за будь-яких умов слабкий може бути біля стоку води, поблизу кущів, очерету, у місцях, де водорості вмерзли в лід, а також там, де б’ють джерела, проходить сильна течія або струмок впадає у річку. Безпечною для людини вважається крига товщиною не менше ніж 10 сантиметрів в прісній воді. Міцність криги можна визначити візуально: крига блакитного кольору – найміцніша, білого – міцність її в 2 рази менше, сірий, матово-білий або з жовтуватим відтінком – крига ненадійна. Та якщо все ж крига під ногами тріщить та тріскається – рятувальники дають поради для найперших дій.

 

" " " "