Рятувальники розповіли як убезпечити врожай від пожеж

1200

Літо – напружена пора для хліборобів й фахівців Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області. Їх об’єднує прагнення перекрити шлях вогню на жнивні поля та у місця зберігання врожаю. Торік на Хмельниччині на полях сільгосппідприємств і фермерських господарств зареєстровано 32 випадки горіння стерні та післяжнивних залишків загальною площею понад 100 гектарів. Щоб уникнути пожеж, у цьому році рятувальники області та представники департаменту агропромислового розвитку ОДА провели брифінг та розповіли – як убезпечити врожай від пожеж.

Збирання врожаю  – напружена для фермерів пора та пожежонебезпечний період для рятувальників. Жнива є причиною особливої турботи, бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим. На Хмельниччині жнива вже йдуть повним ходом. Рятувальники кажуть, поки що, на щастя, масштабних пожеж в області не було.

В департаменті агропромислового розвитку кажуть, цьогорічне літо не таке посушливе, як минулого року. І це створює сприятливі умови для збільшення врожаю.

Рятувальники погоджуються, погода сприятлива і для них. Через дощове літо немає такої високої вірогідності загоряння сухої трави. Тим не менш, надзвичайники нагадують, основною причиною пожеж залишається людська недбалість. Нині рятувальники не мають такої сфери впливу на  аграріїв. Адже, згідно закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду у сфері господарської діяльності» з 1 січня по 31 грудня 2017 року запроваджено мораторій на проведення контролю у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту. Тому рятувальники через ЗМІ намагаються донести до людей правила попередження пожеж.

Для попередження пожеж під час збирання врожаю рятувальники Хмельниччини створили робочий план захисту місць збирання, переробки та зберігання врожаю; провели семінар – нараду з керівниками хлібоприймальних підприємств, стосовно виконання вимог пожежної безпеки; розіслали керівникам агропідприємств інформаційні листи з вказаними заходами пожежної безпеки та проводять додаткові інструктаж серед аграріїв. Надзвичайники кажуть, жнива – період напружений, тому усім необхідно об’єднатись, аби не допустити вогонь на поля.

 

" " " "